Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Rukolová polévka

Rukolová polévka

Polévky hrají v gastronomii důležitou roli nejen jako chuťové zpestření, ale při šikovné kombinaci vhodně zvolených surovin se z nich vyklube i nutričně plnohodnotný chod, který tak bude mít potenciál dát tělu vše důležité. Když se nad tímto zamyslíme – s výjimkou objemu, po kterém touží především nenasytní strávníci, nám nemusí v hlavní porci vůbec nic chybět. A přesně toto nabízí i dnešní specialita…

Vlastnosti receptu

1. Hned zpočátku jsme se naladili na nutriční potenciál, začněme tedy jeho hodnocením. Předně a tradičně – polévku zařadíme do vysokosacharidových pokrmů s poměrně nízkým glykemickým indexem.

2. Množství vlákniny je tak akorát. O rekordním či extrémním obsahu bych nemluvil, o deficitu už vůbec ne.

3. Obsah bílkovin je poměrně ukázkový. Na jednu porci se za toto množství určitě nebudu stydět, navíc s vědomím, že jsme polévku neobohacovali žádným proteinovým koncentrátem (což ale v případě potřeby určitě udělat můžeme. Kromě změny poměrů živin tím dosáhneme i vyššího stupně zahuštění). Jejich kvalita je na poměrně vysoké úrovni – pochází vyváženě z kozího sýru a rukoly.

4. Množství tuků je stejné, jako je bílkovin. Gramážně i energeticky poměrově je to naprosto v pořádku (i když pro potřeby redukčních diet bych raději tuky snižoval, výrazně tím klesne i množství přijaté energie). Původ tuků je jasný – kozí sýr a olivový olej. Stejně jako u bílkovin i tady máme k dispozici kombinaci živočišných a rostlinných. Poměr nasycených a nenasycených je tak v rozumné rovnováze. Určitě nezapomeňme na to, že kozí mléčné výrobky jsou zdrojem mastných kyselin s výraznými imunostimulačními účinky.

5. Termicky nás polévka ovlivní mírně osvěžujícím způsobem. Tuto tendenci ale poznají pouze více senzitivní jedinci, je skutečně mírná.

6. Jako celek se polévka bude v oblasti acidobazicity chovat tendenčně zásadotvorně. Další velká výhoda především pro dominující část nejen naší populace, která "trpí" poruchou acidobazické rovnováhy směrem ke kyselým hodnotám.

7. Součástí receptu je laktóza – tuto informaci je dobré mít na mysli.

8. Na polévce si pošmáknou i děti od cca jednoho roku věku.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

25 minut

Přibližná cena

33 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.