Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Robi steak s batátovými plátky

Robi steak s batátovými plátky

Toužíte-li po bezmasém, snadno připravitelném a tak trochu netradičním obědě, bude dnešní recept výzvou snad pro všechny s výjimkou celiaků.

Z chuťového hlediska potěší především milovníky silných chutí a vůní grilování a pečení, slabší povahy by se tak měly mít na pozoru. Takže pojďme se podívat, jak na to.

Vlastnosti receptu

1. Při zběžném pohledu na nutriční tabulku si uvědomíme, že poměr živin je v pořádku. Možná se nám nebude líbit menší zastoupení vlákniny, v případě nouze ale není žádný problém zvýšit podíl zeleninové oblohy.

2. Množství sacharidů je dost vysoké na to, abychom recept označili za vysokosacharidový. Většina pochází z tepelně upravených batátů. Jejich hodnota glykemického indexu se tak dostala na hranici středního až vysokého. Za normálních okolností by se nám toto moc nelíbilo, v kombinaci s robi a zeleninou se výsledek dostane na úroveň nízkého. Tedy vše v pořádku.

3. Poměr bílkovin je mírně vyšší. Je to logické, protože robi je stejně bohatým jejich zdrojem jako je maso. Jedinou vadou na jejich kráse je přítomnost lepku, který není fermentovaný. Toto znamená mírně vyšší zátěž na trávení, navíc jedinci postižení nesnášenlivostí lepku mají dnes smůlu.

4. Gramážní i poměrové množství tuků je v krásné normě, v tomto směru bych si na nic nestěžoval. Navíc pochází z olivového oleje, takže se můžeme radovat z vysokého zastoupení nenasycených forem v čele s omega-9.

5. Termicky se náš hlavní chod jako celek bude pohybovat v mírně ohřívajících sférách. S ohledem na zastoupené ingredience včetně způsobu přípravy pokrmu nemůže být ani jinak.

6. Po konzumaci se acidobazická tendence organismu posune kyselinotvorným směrem. Opět logické vyústění kombinace ingrediencí a způsobu přípravy.

7. Ještě jednou se vrátíme k použitým surovinám a způsobu přípravy, tentokrát se zaměřením se na energetické tendence. I přes absenci masa zde převažují jang tendence. S vědomím tohoto faktu tak můžeme lépe zacílit na konzumaci receptu s ohledem na cílenou manipulaci s vlastním metabolismem.

8. Nejsem si jistý v tom, zda bych dnešní recept dal dětem do dvou let, na můj vkus je zde příliš mnoho soli, kořenía lepku. Kolem 3 let už by problém být nemusel.

9. Nutriční poměry i energetické tendence nám napovídají, že celý chod je plnohodnotným pokrmem i bez masa. Jestli bych jej spořádal na oběd nebo na večeři, už je detail, který v praxi už řešit nebudu.

10. Pokud směřujete svoje aktivity k redukci nadváhy, neváhejte. Přiměřené množství energie, nízká glykémie a minimum tuků – to je kombinace, která je základním pilířem každého úspěšného redukčního programu.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

25 minut

Přibližná cena

30 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.