Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Robi s houbovým vývarem

Robi s houbovým vývarem

Robi je dnes u tradiční surovina pro mnohé vegetariánské recepty. Z kulinářského hlediska má stejné výhody jako maso, je možné jej upravovat mnoha různými způsoby. Milovníci silných chutí si dnes přijdou na své, protože je na konci snažení čeká kromě nutričního překvapení především netradiční buket hlavního chodu.

Vlastnosti receptu

1. O dnešním hlavním chodu je možné s klidem prohlásit, že je nutričně vyvážený. Tzn. obsahuje dostatek bílkovin, sacharidů i tuků ve vyvážených poměrech.

2. Bílkoviny dominantně pocházejí z robi, jsou tedy ve většinovém zastoupení v podobě lepku, ale jejich stravitelnost je pořád na velmi rozumné úrovni (např. ve srovnání s jejich stejným množstvím přijatým z těstovin). Kombinace s bílkovinami rýže je přibližuje k plnohodnotnosti.

3. Sacharidy pochází především z rýže, v kombinaci se všemi složkami na talíři nám ve výsledku vyjde hodnota glykemického indexu jako velmi nízká.

4. Tuků je minimum. Popravdě – nemají ani možnost jakkoli dominovat, protože v rýži i robi je jich minimum, přidali jsme pouze menší množství oleje do procesu restování. Z tohoto důvodu je možné pokrm považovat za typicky dietní.

5. Obsah vlákniny je velmi příjemný a nikterak nevybočuje z pomyslných standardů racionálního stravování.

6. Termicky je pokrm mírně ohřívající.

7. Acidobazická rovnováha nebude konzumací dnešního chodu nijak „vykolejena“ – v tomto směru je pokrm prakticky neutrální.

8. Energeticky je chod velmi mírně jin.

9. Protože jsme použili robi, budou se muset dobrotě vyhnout především celiaci. Asi bych jej nedával ani dětem do jednoho roku, u sportovců bych jej použil buď jako hlavní jídlo po tréninku, případně před tréninkem, ale s delším časovým odstupem (minimálně 3 hodiny) právě z důvodu koncentrovaného obsahu lepku.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

3 hodiny

Přibližná cena

30 Kč

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.