Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Robi s fazolky

Robi s fazolky

Dnes mi přišel od sportujícího klienta požadavek na lehce stravitelnou potréninkovou pozdní večeři v teplém provedení s dostatkem kvalitních bílkovin a ne příliš náročnou přípravou – finanční i časovou.

Lehce se řekne, hůř ale koná. Většinou, naštěstí ne vždy. Po krátkém zamyšlení jsem zvolil k uspokojení všech parametrů výběr robi, vařených brambor a restovaných fazolek.

Dostupnost robi není i přes fakt, že se vyrábí v Čechách, nikterak zázračná, na to jsme si už ale nejednou stěžovali. Zbytek surovin není problém, dokonce se mi podařilo na výletním nákupu sehnat čerstvé fazolky. Toto vítám s úsměvem, kvalitativně jsme o nemalý stupínek výš než v případě mražených příbuzných.

Vlastnosti receptu

1. Z nutričního pohledu recept splňuje vše nezbytné. I přesto, že mě nebaví neustále vše opakovat, držme se nastavené etikety. Jedná se o večerní porci živin i energie, navíc po tréninku, takže bychom se z energetického hlediska měli vyhýbat zbytečným tukům jako nositelům koncentrované energie. Krátký pohled na všechny zastoupené suroviny říká, že volba šla správným směrem – nebýt oleje, jsme téměř na nule.

2. Bílkoviny jsou rostlinného původu, s vysokou biologickou hodnotou i skvělou stravitelností. Tedy přesně to, co by měl (nejen každý) sportovec požadovat.

3. Sacharidů je na první pohled méně. Je to z mojí strany ale záměr, protože krátce po večerním tréninku měl (teoreticky) sportovec jednu porci ovoce nebo jakéhokoli jiného zdroje sacharidů. Dávka brambor tedy nebude nedostačující pro potřeby doplnění glykogenu i celkového stavu sytosti daného ustálením krevní glykémie. Vlákniny je tak akorát, celkový dojem je tedy opravdu vyvážený.

4. Krátce se zastavme u použité soli. Černou sůl volím záměrně – jedná se o vulkanickou sůl, která kromě chloridu sodného obsahuje nemalé množství železa, siřičitých solí a spektra stopových prvků. Sice jsou anorganického původu, takže se podsouvá myšlenka, proč nepoužít raději organický protějšek v podobě kvalitní sójové omáčky nebo miso pasty. Použiju dva argumenty, proč dnes vyhrála černá sůl: První je její chuť a vůně – je cítit silně po vejcích, což u vegetariánského receptu může být (především u sportovců) vnímáno jako velká výhoda, která zesiluje chuť celého receptu a s tím i pocit, že je pokrm sytější. Druhým důvodem je pohodlí rychlého a jednoduchého použití.

5. Glykemický index je velmi nízký, což by mělo být patrné už jenom z prvního vizuálního kontaktu.

6. Energetická bilance jde lehce do jinových hodnot. Protože se jedná o večeři a navíc žádný jinový extrém, mluvíme o pozitivním dopadu, lépe se tak bude usínat.

7. Acidibazicita by neměla sklouznout do kyselejších pochodů. Faktem je, že je to názor do pranice, protože tepelně upravené robi i brambory mají kyselinotvornější tendence, samotná okurka ji nemusí zvrátit. Další debatní výzvou je konzumace jídla ve večerních hodinách, kde řešíme fakt, že strava krátce před spaním má tendenci organismus okyselovat. Můžu ale argumentovat tím, že když přijdu unavený z fyzického tréninku, „hodím“ se do klidu a důkladně koušu a jím velmi pomalu, jsem schopen tyto hodnoty posunout ke svému prospěchu. Jedinou výjimkou je situace, kdy si dám dvojitou porci a nacpu si tak žaludek k prasknutí – pak už nepomůže vůbec nic.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

14 minut

Přibližná cena

35 Kč

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.