Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Robi na houbách

Robi na houbách

Na dnešním receptu si rádi smlsnou nejen zarytí vegetariáni, ale z důvodu zajímavého spektra výhod plynoucích z této dobroty zastříhají ušima i sportovci, rodiče toužící po změně ve stereotypu stravování u svých ratolestí, určitě zajásají věční dietáři nebo jedinci hledající kvalitní náhradu masa. Jediní, kdo budou proti vhodnosti receptu protestovat, jsou masožrouti a celiaci, kteří bohužel mají dnes smůlu.

Zajímavé přednosti

Jádro receptu tvoří světově proslulá česká specialita všech vegetariánů jménem robi. Důvodů, proč dnes zvýšit pozornost, je hned několik:

  1. Robi je rostlinným zdrojem bílkovin s fajn aminokyselinovým spektrem, díky čemuž jej můžeme nazvat kvalitním zdrojem proteinů s plnohodnotným složením.

  2. Robi neobsahuje prakticky žádné tuky, takže z ryze dietetického hlediska máme skutečně zajímavou a hodnotnou surovinu.

  3. Úroveň stravitelnosti je u tak koncentrovaného zdroje bílkovin, jemuž dominuje lepek, skutečně skvělá.

Na této obecné vstupní úrovni nebudu zatěžovat jinovými a jangovými charakteristikami a dalšími specifiky, která si necháme na členskou sekci, věnujme pozornost přípravě samotné.

Robi má tu výhodu, že jej můžeme upravovat stejným způsobem jako maso, navíc ale s velkou časovou úsporou. Jediná časová investice, která se nebude líbit každému, je shánění této speciality, kterou z různých důvodů na regálech supermarketů nenajdeme. Co hůř, i mnohé specializované obchody se zdravou výživou odmítají z expiračních důvodů naskladňovat zásoby a řeší prodej pouze na základě pevné objednávky.

Vlastnosti receptu

1. Zákonitě musím začít chválením parametrů robi – bez tuku, snadná úprava, vynikající stravitelnost, obsah bílkovin stejný jako v mase.

2. Energeticky jsme na tom skvěle – minimum tuku (pocházejícího z olivového oleje) zaručuje snadnou stravitelnost pokrmu a vhodnost pro dietáře toužící po redukci hmotnosti, sportovce jako povýkonnostní stravu nebo vůbec obecně kohokoli, kdo obecně bez problému stráví dávku bílkovin lepku.

3. Robi a miso mají jangovou tendenci, houby naopak jinovou, brambory jako kořenová část rostliny se více blíží jangu (navíc jsou lehce osolené) a paprika s rajčetem nepatří svým lehkým jinem mezi žádné energetické extrémy. V tomto směru můžeme tvrdit, že máme na talíři vcelku harmonický pokrm (zarytý zastánce makrobiotiky bude sice tvrdit něco jiného a demokraticky je potřeba takové hlasy respektovat, nejsem ale přílišným zastáncem jakýchkoli extrémů jedním či druhým směrem, takže si za svým názorem pevně stojím).

4. Syrová zelenina z ochlazujících důvodů posune celý recept z původně lehce ohřívajícího více k termické neutralitě. Za předpokladu, že budu chtít v zimě více zahřát, volím vhodné spektrum koření v patřičných dávkách.

5. Kombinace robi s bramborem je poměrně dobře stravitelná ve srovnání se situací, kdy budu chtít brambory vyměnit za těstoviny (jako další zdroj lepku) nebo i samotnou rýži (pochopitelně natural), která obsahuje více bílkovin než samotné brambory (což na stranu druhou ale neznamená, že bychom v dnešním případě rýži zavrhovali). I tento směr uvažování mě může přivést k situacím, ve kterých se dnešní recept bude hodit.

6. Můžeme v oblasti extrémistického přístupu ke skutečně zdravému stravování rozjímat nad pomyslnou dokonalostí solamylu jako zdroje bramborového škrobu. Když nebudeme chtít pátrat, jakýmže vlastně způsobem se vyrábí a nedělat si vrásky s možným kontaktem s chemií, můžeme sáhnout po jiné variantě, kterou dnešní trh nabízí. Nemám na mysli kukuřičný škrob, ale například kuzu, které je k dostání v některých specializovaných obchodech a jehož zahušťovací vlastnosti (na rozdíl od pořizovací ceny) jsou naprosto vynikající.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

15 minut

Přibližná cena

30 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.