Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Rizoto s mandlemi

Rizoto s mandlemi

Rizoto je tradiční staroitalská receptura, která v různých podobách více či méně se odlišujících od originálu zdomácněla v tradicích mnoha světových kuchyní. Faktem je, že s pravým nefalšovaným staroitalským receptem se v našich končinách setkáme pouze ve výjimečných případech. Jako rizoto je totiž u nás označována většina receptů, jejichž základem je směs vařené rýže se zeleninou a masem.

Dnes se vyhneme popisu detailů i přípravě originálu a vyrobíme vegetariánského mutanta se záměrem uspokojit nejenom představy veganů, ale i mnoha dalších stoupenců racionálního stravování.

Vlastnosti receptu

1. Dnešnímu lehce stravitelnému receptu jasně dominují sacharidy. Ty jsou komplexní, společně s poměrně vysokým obsahem vlákniny dávají ve výsledku nízký glykemický index. Jen pro zajímavost – pokud bychom použili stejný druh rýže v loupané formě, rázem bychom se dostali minimálně o 20 glykemických jednotek výš.

2. Protože máme na talíři veganský pokrm, měly by nás zajímat především bílkoviny. Těch je na jednu porci dostatek i pro dospělého jedince, kombinace luštěnin a obilovin zvyšuje jejich biologickou hodnotu. Jsou snadno stravitelné, s antikatabolickým zaměřením.

3. Bavíme-li se o bílkovinách, je potřeba ještě zdůraznit absenci lepku. Celiaci tak můžou mít radost…

4. Obsah tuků je v jejich množství pod kontrolou, navíc dominují nenasycené. Velká výhoda tedy nejen pro dietáře.

5. I přes nízké procento tuků je celý pokrm kaloricky bohatší, důvodem je vysoké zastoupení sacharidů. Protože jsou ale nízkoglykemické, není potřeba se při snahách o nastavení dietního režimu obávat z nechtěného přibírání.

6. Energeticky je pokrm velmi zajímavý, protože se drží ideálního středu. V celkovém součtu výsledek neinklinuje ani jedním extrémem. Miluji harmonická jídla, dávají mi možnost naladit se do stavu bytí, ze kterého můžu v oblasti fungování těla svobodně kráčet jakýmkoli směrem.

7. Termický vliv také osciluje kolem neutrálu, ani osvěžující charakteristika kedlubny výsledek neovlivní.

8. Acidobazicky (při dodržování všech pravidel při přípravě i konzumaci) směřujeme k zásadotvorným účinkům.

9. Když tak znovu pročítám spektrum všech vlastností, nutí mě to k opakovanému uvědomění si, že máme na talíři skutečně harmonicky vyvážený pokrm v maximálně možném počtu ohledů.

10. V mnoha případech je tendence nastrouhat na připravené rizoto sýr. Důvody jsou většinou chuťové, v menší míře i nutriční ve smyslu dodání plnohodnotných bílkovin. Dnes se tomuto postupu vyhneme, protože chceme mít na talíři čistokrevný veganský recept, jako velmi kvalitní náhrada poslouží použité mandle. Mají orientačně stejné procentuální zastoupení bílkovin, podstatně více sacharidů s nízkým GI), trochu více tuků (ale v naprosto jiném zastoupení nenasycených mastných kyselin) a především úroveň stravitelnosti a celkové zátěže na trávicí trakt je úplně někde jinde než u mléčných derivátů.

11. Protože se dnešní pseudorizoto tváří neutrálně a navíc je jeho stravitelnost z pohledu výdeje energie na trávení naprosto bezkonkurenční, není problém je nabídnout i sportovcům (jako poslední jídlo před tréninkem nebo první po tréninku) nebo malým dětem (věkovým kategoriím pod 12 měsíců bych ale vyměnil kedluben za jinou, méně nadýmavou zeleninu).

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

18 minut

Přibližná cena

25 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.