Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Restovaná hlíva na zeleninovém salátu

Restovaná hlíva na zeleninovém salátu

Pokud se otevřenýma očima podíváme na zdravotní stav naší populace, zjistíme, že u většiny lidí najdeme jeden společný ukazatel – oslabený imunitní systém. Protože se krása skrývá v jednoduchosti, můžeme si dovolit hledat řešení v oblasti výživy hned na několika (v praxi dobře dostupných) úrovních. Jednu z nich si dnes představíme.

Proč hlíva

Pojem hlíva ústřičná v dnešní době nemůže být neznámý. Jeden z hlavních důvodů zvýšené popularity této houby je obsah látek zvaných beta-glukany, které se pyšní zajímavými imunostimulačními účinky, jež využívá i moderní medicína v různých léčivech. Připravme si dnes proto jeden z mnoha receptů, které zaujmou nejen zdravotními účinky.

Vlastnosti receptu

1. Dnešní salát je odlehčený se vším všudy – energeticky, glykemicky, stravitelností, způsobem přípravy… Faktem je, že je bohatým zdrojem mnoha minerálů, vitamínů, antioxidantů a především enzymů. Nebýt tepelně upravené hlívy, mluvili bychom o plnohodnotném raw receptu.

2. V celém salátu jasně dominuje vláknina, která v tomto množství skvěle podpoří peristaltiku střev. Když k tomuto důvodu přidám ještě poměrně silnou zásadotvornost, svádí mě to dát si salát nejlépe jako předkrm – z dlouhodobé perspektivy bude dodržování této gastronomické zvláštnosti velkým zdravotním plusem. Pokud upřednostňujete před jídlem raději ovoce z důvodu hry s glykemickým indexem a snížení stupně žravosti s cílem snížit hmotnost, je to v pořádku, acidobazicky jsme ale na trochu jiných hodnotách (v případě zralého ovoce v menších množství nic tragického, ale přece jenom je na tom zelenina podstatně lépe).

3. Poměrově pak vystupují ještě tuky. Ty pochází z vlašských ořechů a avokáda, většina z nich jsou proto nenasycené. Není tedy potřeba navyšovat energetický příjem a omega kyseliny přidáváním jakéhokoli oleje lisovaného za studena, jak je běžně u salátů zvykem. I díky tomu budeme mít celkový energetický příjem pod kontrolou.

4. V případě zeleninových salátů mám vždy silné nutkání zařazovat celozrnné žitné kváskové pečivo, dnes jsem ale odolal. Jediným důvodem byla chuť, kterou by pečivo celý salát dominantně ovlivnilo. Když se budeme trochu snažit, můžeme samozřejmě najít i jiné důvody – například celkové navýšení energie nebo snahu použít salát jako tzv. „starter“, tzn. lehký předkrm před hlavním chodem. Faktem je, že chuť upravené hlívy je natolik atraktivní, že jsem se rozhodl ji pečivem neovlivňovat.

5. Glykemický index je enormně nízký, dosahuje hodnot kolem 20 jednotek.

6. Za normálních okolností by měl salát osvěžující termický účinek. Použili jsme ale tepelnou úpravu hlívy a směs koření. Vše s ohřívajícím efektem, který posune termiku právě tímto směrem. Protože většina jedlíků má tendenci jíst především očima (resp. vybírat si jídlo na základě vizuálního efektu), u zeleninových salátů není vůbec těžké zajistit plné spektrum barev a stimulovat tak žaludek k vyšším výkonům. Na dnešním talíři mi chybí černá v podobě zralých oliv, která by krásně zpestřila paletu barev. Z důvodu ochlazujícího účinku a aktuální neschopnosti sehnat olivy bez glukonátu železnatého, který se běžně používá pro zvýrazňování černé barvy, od této myšlenky upouštím.

7. Protože převážná většina surovin je v raw kvalitě a navíc jsme použili nemalé množství klíčeného munga, vyplatí se investovat dostatek času a trpělivosti do důkladného kousání a žvýkání. Předejdeme tak bouřlivým odezvám při procesu trávení. Pokud ani toto u některých citlivějších povah nepomůže, kombinujte přece jenom salát s pečivem, nejlépe kváskovým.

8. Chuťově celému salátu dominuje ochucená hlíva, která se skvěle doplňuje s osvěžujícím charakterem rajčátek a papriky. Na tomto místě chci ale především vychválit geniálně jednoduché složení a jemnou chuť dresinku. Jedním slovem - DOKONALÉ.

9. Jak už bylo uvedeno výše, použitá hlíva ústřičná je bohatým zdrojem beta-glukanů, které podporují nespecifický imunitní systém. Kdybych věděl, že to bude mít větší význam, použil bych do salátu syrový lisovaný česnek, který díky obsaženým sirným aminokyselinám umí totéž. Protože jsem ale pragmatik a vím, že to praktický význam nemá, dělat to samozřejmě nebudu (syrový česnek je sice zahřívající, ale silné aroma a fakt, že jeho imunostimulační účinky jsou většinově zničeny už v kyselém prostředí žaludku, jasně potvrzují moje rozhodnutí. Teoreticky bych mohl ještě uvažovat o sušeném česneku s příznivějšími charakteristikami, ale ani tato varianta dnes nevyhraje…). Navíc mě hřeje vědomí, že základem složení salátu je rukola bohatá na isothiokyanáty, které se kromě protirakovinných účinků pyšní i schopností podporovat funkci imunitního systému.

10. U dominantně živých (raw) receptů (navíc s obsahem klíčených plodin) je dobré vědět, že by se jim měli vyhýbat jedinci se zánětlivými problémy trávicího traktu. Obsah enzymů a zvýšený přísun nerozpustné vlákniny by způsobil nepřiměřené a nežádoucí reakce celého ústrojí.

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

10 minut (bez namáčení)

Přibližná cena

65 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.