Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Raw pomazánka z cukety

Raw pomazánka z cukety

Touha po raw receptech bývá u některých skupin populace natolik silná, že dokáže vyburcovat kreativní uvažování velmi netradičními způsoby. Platí to i pro dnešní recept, ve kterém se představivosti meze nekladou.

Dejme tomu, že nás přepadne chuť na čistě vitariánskou, současně ale i nutričně nabitou a vydatnou snídani. Její příprava vůbec nemusí být (časově ani finančně) náročná a za předpokladu, že si večer rozmyslím, co ráno chci snídat, tak nebude třeba v ranních hodinách zbytečně trápit mozkové závity.

Vlastnosti receptu

1. Dnešní dobrota natolik hýří paletou zajímavých parametrů a výhod, že mi v úžasu zůstává rozum stát a nerozhodně přemýšlím, odkud vlastně začít. Obsah bílkovin je excelentní, navíc v perfektně stravitelné a biologicky využitelné podobě – u raw receptů bývá toto jeden z největších zádrhelů vůbec.

2. Sacharidy jsou většinově komplexního původu, mají velmi nízký glykemický index.

3. Tuků není až tak mnoho, na jejich straně navíc stojí výhoda v podobě dominantního poměru nenasycených.

4. Vláknina v žádném případě nezůstává pozadu, metabolismus nám jednoznačně poděkuje za tuto ranní nálož, díky které vykročí do dne tou správnou nohou.

5. Jedním z velkých problémů ve výživě obecně (tedy ne jenom u vitariánsky smýšlejících jedinců) je dodat přirozeným způsobem dostatek vitamínů B komplexu. Tyto silně antistresové sloučeniny, které se mj. zapojují do procesu metabolismu převážné většiny složek ve stravě a rozhodují o kvalitě tvorby energie z toho, co sníme, můžeme ve stavech deficitu dodat běžně dostupnými suplementy. Samozřejmě takovými, které jsou vyráběny extrakcí z kvasnic k tomu určených. Dnešní recept je tak trochu výjimka, u kterého jsme nepoužili dopknněk stravy, ale poměrně dobře dostupné potraviny, které jsou fenoménem v oblasti zdrojů vitamínů B komplexu.

6. U raw receptů je vcelku zbytečné vyzdvihovat význam zastoupených enzymů, my to samozřejmě ale s velkou radostí uděláme.

7. Termicky se pohybujeme buď v mírně osvěžujících zónách, nebo kolem neutrálu. Výsledek se odvíjí od množství použitého koření.

8. Energeticky směřujeme více k jinovým účinkům.

9. Acidobazická rovnováha po konzumaci celé snídaně bude vykazovat tendence k harmonizaci. Tedy přesně to, po čem by měl toužit každý racionálně smýšlející jedinec nejen této společnosti.

10. Děti od jednoho roku budou mít z receptu velkou radost, přidají se k nim sportovci i nesportující populace, těhotné i kojící ženy.

Kategorie

Snídaně

Doba přípravy

7 minut

Přibližná cena

25 Kč / 1 porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.