Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

RAW pohanková kaše

RAW pohanková kaše

Raw recepty hýbou světem, chutě a vůně zase nosem a žaludkem. Pokud nás přepadne touha po nutričně vyváženém, kaloricky naprosto dostačujícím a přitom lehce stravitelném receptu, nezdržujme se ani okamžik a vytáhněme „do boje“ za naše zdraví.

Protože se vyplácí umět plánovat s chladnou hlavou a jasnou vizí, čeho vlastně chceme dosáhnout, dohodněme se, že dnešní výtvor bude idealizovanou formou snídaně.

Alespoň já osobně bych večer usínal s myšlenkou na lahodnou snídani, o které vím, co obsahuje, jak se v těle bude orientačně chovat a ovlivní můj metabolismus, a především jak zacvičí s mými chuťovými buňkami, s notnou dávkou entusiasmu a klidu na duši.

Vlastnosti receptu

1. Pokud se tedy ráno probudíme a naservírujeme si na snídani dnešní sladkou dobrotu, mělo by nás zajímat, že je typicky vysokosacharidová. Převažují komplexní sacharidy, kdy celkově jejich hodnota glykemického indexu je stále v kategorii nízké.

2. To platí i o parametru GI pro celý recept.

3. Zajímavou hodnotou je obsah vlákniny. Ten vůbec není nízký, dokonce výrazně převyšuje normu průměru. V podstatě se tady bavíme o polovině oficiálně doporučované celodenní dávky pro dospělého člověka. Jeden z důvodů, proč jsme volili delší namáčení, je právě zastoupení vlákniny, která touto úpravou bude snadněji stravitelná (respektive nezatíží tolik trávení).

4. Bílkoviny jsou obsaženy v množství, které odpovídá průměru. Dokázal bych si představit, že pro dospělého chlapa by jich mohlo být více, tyto situace ale můžeme elegantně řešit přidáním potřebného množství proteinového koncentrátu. Protože jsou bílkoviny rostlinného původu a navíc tepelně neupravené, můžeme hovořit o perfektní jejich stravitelnosti.

5. Další dávku radosti můžeme projevit směrem k tukům. Jsou pro to dva jednoduché důvody. Je jich docela poskrovnu, takže nedáváme tělu zbytečnou energii navíc. A převažují zde nenasycené formy včetně nemalého poměru omega-3 forem. Co víc si přát?

6. Z důvodu menšího zastoupení tuků a většího poměru sacharidů je jasné, že snídaně bude zdrojem poměrně rychlé energie. Kvůli vyššímu zastoupení vlákniny a nízkému GI je jasné, že rychlost metabolismu po konzumaci půjde tzv. „vpřed“. To bych bral pozitivně, protože takto snadno stravitelná snídaně je zárukou toho, že nás energeticky nakopne tím správným směrem.

7. Stravitelnost celého receptu je vynikající. Proces namáčení udělal své v oblasti změny vlastnosti vlákniny, jinak není co dodat.

8. Termický dopad na organismus po konzumaci receptu bude mírně osvěžující.

9. Acidobazicky se snídaně bude chovat mírně kyselinotvorně.

10. Tyto typy receptů jsou vždy posunuty ve svém vlivu na chování organismu jin směrem.

11. Recept je bezlepkový a bezlaktózový. Bude se líbit nejen sportovcům, ale i dětem. Z důvodu vyšší antioxidační kapacity, kterou poskytuje, budou profitovat i těhotné a kojící ženy.

Kategorie

Snídaně

Doba přípravy

5 minut (bez namáčení)

Přibližná cena

19 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.