Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Řapíkatý celer s omáčkou

Řapíkatý celer s omáčkou

Pokaždé, když v zimě dostanu chuť na jakýkoli raw recept, řeším výzvu v podobě nutnosti ovlivnit jeho termiku ohřívajícím směrem. Matka příroda je naštěstí mocná čarodějka a několik možností nabízí. Nezbývá tedy, než být trochu kreativní a najít tu správnou, která vyhovuje mým aktuálním metabolickým požadavkům.

Jedna z oblíbených chuťovek, na kterou se dnes zaměříme, bude přesně v duchu řešení této výzvy – odlehčená živá svačinka, jejímž úkolem bude rozehřát tělo i mysl.

Vlastnosti receptu

1. Nutriční poměry na první pohled nejsou tak vyvážené, jak by se možná chtělo zdát. Proti tomu se ale může obtížně cokoli namítat, když základem složení je plnotučné avokádo. Věnujme tedy pozornost výhodám, které jsou v oblasti tuků naprosto jasné – dominance mononenasycených a jasný deficit nasycených tuků. V tomto případě tedy prakticky není co řešit…

2. Bílkovin také není málo – alespoň pro situaci, kdy máme raw recept bez klíčených potravin. V takovém případě můžeme být skutečně právem nadšeni.

3. Než opustíme prostor nutričních parametrů a výhod, mezi které bezesporu patří bohaté zastoupení aktivních (tepelnou úpravou nezničených) enzymů a antioxidačních látek, vychvalme hodně nahlas množství vlákniny. Je skutečně luxusní.

4. Celková hodnota glykemického indexu se drží hodně při zemi, tedy v oblastech kategorie velmi nízké.

5. Termicky se nám podařilo díky použití chilli papriček překlopit ochlazující vlastnosti kombinace celeru a avokáda do žhavých tropických parametrů. Ještě jednou proto zdůrazním všem „citlivkám“ přehnaně reagujícím na chilli (kam patří i já), aby s tímto zdrojem pálivého kapsaicinu manipulovali obezřetně. Jsem přesvědčen, že je velká škoda „šroubovat“ vnitřní teplo do horentních výšin na úkor potlačení lahodné chuti celého receptu.

6. Vychutnáním této svačinky budeme držet acidobazicitu v rozmezí neutrálních až mírně zásadotvorných parametrů. Máte-li pocit (či přímo jakýmkoli vyšetřením potvrzeno), že vykazujete stavy překyselení, je dnešní pokrm vítanou změnou v životosprávě. Tady ale POZOR – není překyselení jako překyselení. Pokud tento stav plyne ze zánětlivých procesů v těle, popřípadě z dyspepsií či podobných „nesrovnalostí“ v trávicím traktu, je naopak potřeba se většině „živých“ receptů vyhnout.

7. Energeticky jsme v jasných jinoblastech, což je u kombinace raw charakteristiky a chilli papriček vcelku pochopitelné.

8. Vitariáni budou mít problém s použitým pečivem. Já tento problém nesdílím, protože používám kváskový pečený při nízkých teplotách, při kterých se vyhýbáme nechvalně proslulé Maillardově reakci. O té víme, že kromě změny senzorických vlastností potraviny je zdrojem například akrylamidu – látky s karcinogenní vlastností. Mě osobně toto vědomí stačí k tomu, abych bez skrupulí a předsudků pečivo použil jako plnohodnotný produkt k raw receptu.

9. Když budu přemýšlet, komu dnešní lahůdku doporučím, začnu asi oblastí, kam ji „cpát“ nebudu. Jsou to (z důvodu obsahu chilli papriček) děti (do věku 10-12 let), těhotné a jedinci s trávicími potížemi různého charakteru. Naopak má význam, aby tuto dobrotu vychutnávali ve chvílích klidu a pohody sportovci (líbit se bude nejvíce vytrvalcům jako poslední jídlo před tréninkem).

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

5 minut (bez namáčení)

Přibližná cena

35 Kč

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.