Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Řapíkatá polévka s vůní Indie

Řapíkatá polévka s vůní Indie

Touha po exotice je přirozená. Máme vrozenou tendenci objevovat nové a nepoznané a tím i posouvat hranice svého vědomí. Platí to o všech oblastech života, kuchyni nevyjímaje.

Indická kuchyně patří mezi velmi „osvícené“ – umí být v koncepci i přípravě pokrmů jednoduchá, při bližším pohledu na výsledné charakteristiky ale velmi přesvědčivá o své schopnosti navozovat rovnováhu v mnoha směrech..

Dnes si vyhrneme rukávy a pustíme se do přípravy polévky, která těmto vlastnostem odpovídá. Bude se vám líbit nejen chuť a nutriční charakteristiky, ale jsem ochoten garantovat, že i cena samotná.

Vlastnosti receptu

1. O zeleninové polévce ne vždy řekneme, že je nutričně vyvážená. Pravdou je, že naklíčená cizrna v našem případě výrazný způsobem zamíchala kartami snad ve všech případech s výjimkou ceny. Dnešní výtvor je typicky vysokosacharidový, oplývá výrazným dostatkem vlákniny.

2. Obsah bílkovin v jedné porci je naprosto v pořádku. A to se bavíme o variantě, kdy k polévce nepřikusujeme žádné pečivo. Proteiny pochází ze zeleniny a luštěniny, jsou tedy v poměrně hezké harmonii co do obsahu a poměru esenciálních aminokyselin. Úroveň jejich stravitelnosti je vynikající, za což odpovídá především proces klíčení cizrny.

3. Tuky dnes hrají roli pátého kola u vozu. Je jich skutečné minimum, a navíc dominantně nenasycených. Z pozice svého množství do energetické bilance téměř nezasáhnou.

4. Hodnota glykemického indexu celého pokrmu je velmi nízká. Opět díky zastoupení komplexních cukrů a dostatku vlákniny.

5. Parametry termického vlivu se kombinací surovin a tepelnou úpravou posunou do oblasti ohřívajících.

6. I přes převahu působení jin tendencí tady nemusíme čekat žádný extrém. V tomto směru bych považoval polévku za harmonický pokrm, který „nevykolejí“ metabolismus nepatřičným směrem.

7. Acidobazická tendence se bude pohybovat v oblasti mírně zásadotvorné. V tomto směru velmi příjemný parametr.

8. Úroveň stravitelnosti polévky je vynikající. Použili jsme sice luštěninu, ale naklíčenou a důkladně tepelně upravenou. Navíc volba správných druhů koření tento parametr posunula o pořádný kus k lepšímu.

9. Celkové množství energie v jedné porci polévky je poměrně nízké. Recept je tedy skvělým lídrem v oblasti redukčních diet, kdy nutriční vyváženost udrží metabolickou rovnováhu a podpoří tendenci k záporné energetické bilanci. V tomto případě bych se nebál použít polévku jako jediný hlavní chod doplněný o kváskové pečivo.

10. Sportovci budou polévku milovat jako součást potréninkového jídla, které nastaví adekvátní poměry živin nezbytných pro podporu regeneračních pochodů.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

25 minut

Přibližná cena

4 Kč / 1 porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.