Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Rajčatová polévka

Rajčatová polévka

Mnozí se možná budou divit, ale z rajčat je skutečně možné připravit oku i chuti lahodící polévku, u které se navíc vůbec nemusíme stydět za její nutriční potenciál.

Klíčovou výzvou, se kterou je potřeba se poprat, je dostupnost opravdu čerstvých a zralých rajčat, což na našem trhu bývá velmi náročné. Zaměříme-li svoji pozornost na letní období, kdy rajčata mají svoji sezónu a záměrně se tak vyhneme nevyzrálému balastu, který nám servíruje většina obchodů s potravinami, budeme mít hned na začátku dobře nakročeno.

Pojďme se tedy pustit do práce.

Vlastnosti receptu

1. Pohled do nutriční tabulky nám nabídne nevšední zážitek v podobě vyváženého pohledu na talíř plný chutné polévky. Líbí se mi tady hned několik parametrů, kde prvním je vysokosacharidový charakter pokrmu s nízkým glykemickým indexem.

2. Druhým je dostatek bílkovin, které jsou čistě rostlinného původu a velmi dobře stravitelné.

3. Třetím v pořadí je přiměřené množství tuků, které nepřevyšuje zastoupení bílkovin a současně silně nadpoloviční většina je nenasycená.

4. Vlákniny je také více než dost, alespoň na polévku. Velkou devízou je jejich důkladná tepelná úprava, tedy i úroveň stravitelnosti.

5. Celkový termický dopad na organismus bude mírně ohřívající.

6. Acidobazická tendence bude oscilovat kolem tzv. neutrálních hodnot. Tento pojem je samozřejmě relativní, v našem případě bude pro praxi znamenat, že se nemusíme obávat žádného extrémního výkyvu v této oblasti.

7. Stravitelnost polévky je vynikající, platí to i pro její kombinaci s kváskovým pečivem.

8. Kombinace použitých surovin včetně koření umožňuje dát polévku i dětem od jednoho roku.

9. Radost z dnešního pokrmu budou mít i jedinci trpící alergií či zvýšenou citlivostí na laktózu, které jsme se použitím mandlové smetany elegantně vyhnuli.

10. Volba bezlepkového kváskového pečiva je také výzvou a umožní tak plnohodnotně vychutnat náš výtvor i celiakům.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

25 minut

Přibližná cena

24 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.