Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Quinoa s tempehem a rajčatovou salsou

Quinoa s tempehem a rajčatovou salsou

Málokdo ji zná. V Čechách totiž ještě stále není příliš rozšířená, a to i přesto, že je v dnešní době poměrně snadno dostupná. Naštěstí si quinoa, neboli merlík čilský, pozvolna a polehoučku získává své místo i na talířích Středoevropanů. A to je dobře! Protože tato superpotravina je ve skutečnosti výživovou bombou s vysokou nutriční hodnotou.

Quinoa je hodnotným zdrojem snadno stravitelných bílkovin, obsahuje řadu vitamínů, minerálů a také aminokyselin. Americká NASA s ní vzhledem k jejím speciálním vlastnostem počítá jako s jednou ze základních potravin pro vesmírné lety s lidskou posádkou. A i když se dnes společně nebudeme vydávat na oběžnou dráhu a své lety do vesmíru a ještě výš budeme realizovat pouze v představách, připravíme si z této pseudoobiloviny vydatný a výživný pokrm. Tím se zavděčíme nejen vegetariánům a veganům, ale zcela jistě i masožravcům, pro které bude quinoa s tempehem a rajčatovou salsou výborným zpestřením a ozvláštněním jídelníčku.

Vlastnosti receptu

1. Hodnotit veganské recepty je vždy radostnou výzvou. Důvodem je fakt, že se snažíme je připravovat tak, aby splňovaly především pravidla vyváženosti. U dnešního se nám to v podstatě podařilo – alespoň z pohledu obsahu a poměrů živin.

2. Sacharidů je tak akorát (vnímáno z pohledu tzv. „normočlověka“, tedy zprůměrovaného jedince). Jsou komplexní, mají nízký glykemický index, který nijak výrazně nezvýší ani poměrně důkladná tepelná úprava pokrmu.

3. S přítomností sacharidů souvisí samozřejmě i množství vlákniny, které je taky (na jednu porci) ukázkově vydatné. Tepelná úprava receptu navíc zlepší stravitelnost nerozpustných forem, takže z tohoto úhlu pohledu je také vše v pořádku.

4. Množství bílkovin je také příkladné. Pro dospělého člověka-nesportovce ani není potřeba v jedné porci dávat více. Jsou skvěle stravitelné (díky kombinaci rostlinného původu a fermentace sóji u tempehu), navíc chytrá kombinace luštěnin a obilovin nabízí status plnohodnotného zastoupení aminokyselin. V tomto směru skutečně skvělé.

5. Zastoupení tuků je mírně vyšší – to ale pouze v případě, kdy na recept budeme nahlížet z pozice vyváženosti ve smyslu vysokosacharidových režimů stravování. Pravdou ale je, že dávají receptu nemalou porci energie. Pokud se tedy snažíme držet štíhlou linii, je dobré mít tuto informaci na paměti a množství olivového oleje v pokrmu omezit nebo jej prostě nejíst ve večerních hodinách, kdy takto vysoký příjem energie nebudeme mít možnost vydat.

6. Energeticky je pokrm hezky vyvážený – quinoa dává harmonický základ, tepelná úprava a sůl přidají jang tendence, zbytek surovin směřuje na jin stranu.

7. Termicky je dnešní výsledek mírně ohřívající. V zimních měsících přijde vhod prakticky každému.

8. Dostatek antioxidantů a fytochemických látek a středně velká porce by měly být zárukou minimální zátěže acidobazické aktivity a jejího „vykolejení“ směrem ke kyselejším parametrům.

9. Celková hodnota glykemického indexu receptu se drží v oblasti nízkých hodnot. Ani důkladná teplená úprava jednotlivých surovin neposune tyto parametry do střední úrovně.

10. Recept je ryze veganský, tedy bez větší náročnosti na energetický výdej v průběhu trávení.

11. V žádném případě není určen jen veganům. Jeho potenciál naplno využijí diabetici, sportovci (jako předtréninková i potréninková porce). Děti od dvou let (s menším množstvím česneku) se budou také olizovat až za ušima.

12. Pochvalme ještě absenci lepku i laktózy – dvě kouzelné charakteristiky, na které slyší nemalé procento nejen naší populace.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

25 minut

Přibližná cena

51 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.