Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Pstruh se salátem a dušenou zeleninou

Pstruh se salátem a dušenou zeleninou

Pstruh je ryba, kterou s hrdostí můžeme nazvat jako dietní. Minimum tuků, dostatek bílkovin a snadná stravitelnost přímo vybízí k jeho pravidelnému zařazování na talíř. Dnešní recept je poslední v řadě nízkoglykemického menu, které jsme s kolegou připravili v pořadu ČT Dobré ráno.

Vlastnosti receptu

1. Pokud si budete lámat hlavu nad výsledky nutričních hodnot, moc to nepřehánějte. Dnes jedeme jednoznačným směrem nízké glykémie založeným na vysokém příjmu vlákniny a dobře stravitelných (a plnohodnotných) bílkovin.

2. Poměrně nízký obsah tuků můžeme v případě potřeby snížit ještě více ubráním množství olivového oleje. Pokud jsme pyšnými majiteli kvalitních pánví s nepřilnavým povrchem, nemusíme si dělat starosti s možným připálením pstruha.

3. Nižší obsah sacharidů ve srovnání s bílkovinami trochu bije do očí, dnes je to ale záměr. Chceme-li hubnout, jedná se o skvělý způsob, jak uspokojit potřeby plnohodnotné večeře, aniž bychom se obávali z možného nárůstu tukových polštářů pocházejících z nevyužité energie.

4. Termicky se držíme neutrálu. Ochlazující zelenina (byť je část krátce tepelně upravena) je vyvažována ohřívajícím kořením, pečivo vše ukotvuje v oblasti neutrálních hodnot.

5. Energeticky máme na talíři jangovou potravinu. Ani poměrně vysoké zastoupení jinové zeleniny nemá šanci „přebít“ vliv obsažených bílkovin.

6. O vlivu trávicích pochodů na acidobazickou rovnováhu můžeme rozsáhle filozofovat: Dávka bílkovin je dost velká na to, aby vedla k domnění, že sklouzneme do kyselejších pochodů. Nemalý podíl zeleniny s vlákninou, antioxidanty a enzymy udělají ale své. Výsledek? Stokilový chlap se takzvaného překyselení obávat nemusí, padesátikilovou ženu s největší pravděpodobností dávka bílkovin povede k silné pozitivní dusíkové bilanci – přemýšlel bych proto o trochu menší porci na talíři.

7. Použitá konopná semínka skrývají spektrum atraktivních výhod, na prvním místě musím zmínit obsah omega-3 tuků. Protože je pstruh téměř bez tuku a v olivovém oleji žádné omega-3 tuky nenajdeme, je volba konopí v tomto směru skutečně velmi chytrá.

8. Jako večeři bych dnešní specialitu doporučil především sportovcům po večerním tréninku. Je potřeba ale myslet na to, že množství sacharidů je nižší, proto se vyplatí těsně po zátěži dodat tělu cukry v podobě ovoce nebo freshe. Výhody pokrmu dále ocení všichni zájemci o redukci nadváhy. Oficiálně mi pediatrická doporučení říkají, že ryby jsou bezpečné pro děti od 12 měsíců, pokud budeme mít pod kontrolou množství koření, není se čeho bát.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

15 minut

Přibližná cena

60 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.