Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Pstruh s dýňovo-mrkvovým pyré

Pstruh s dýňovo-mrkvovým pyré

Určitá část populace preferuje v rámci svého životního stylu konzumaci nízkosacharidových pokrmů. Tedy takových, které neobsahují žádné „klasické“ přílohy. Ať už jsou jejich důvody jakékoli, nutno přiznat, že i z chuťového hlediska mají něco do sebe.

Milovníci ryb si dnes přijdou na své. Sáhneme po lososovitém pstruhu, který má dostatečně šťavnaté maso, minimum tuků a zastupuje poměrně dobře stravitelné bílkoviny.

Vlastnosti receptu

1. Běžně mi hodnocení masitých pokrmů moc radost nedělá. Důvodem je „charakterová fádnost“, kdy většina vlastností takového pokrmu je dominantně ovládána přítomností masa. Dnešní recept patří mezi výjimky, protože disponuje poměrně širokou paletou „zajímavostí“. Fakt, že máme na talíři nízkosacharidový recept, už víme a v podstatě na tom nic zajímavého ani není.

2. To, že z důvodu vyššího zastoupení zeleniny máme dostatek vlákniny, by také nemělo nikoho překvapit.

3. Poměrně hezká dávka živočišných bílkovin také nepatří mezi slibované zajímavosti. V oblasti živočišných zdrojů patří mezi ty lépe stravitelné, z hlediska kvality jsou plnohodnotné.

4. Zajímavý je ale už poměr tuků vůči bílkovinám včetně jejich celkového množství. Oba parametry se mi moc líbí především proto, že zbytečně nezpomalují metabolismus a nezatěžují organismus přemírou zbytečné energie. Dlaší výhoda spočívá ve většinovém zastoupení nenasycených forem.

5. Zelenina, navíc tepelně upravená, dodá tělu zajímavé množství karotenů. Antioxidační kapacita pokrmu tak vůbec nebude marná.

6. Kombinace použitých bylinek zajistí spektrum fytochemických látek, které snižují negativní vliv některých látek vznikajících při vyšších teplotách. I tady se bavíme o velmi důležitém parametru přímo ovlivňujícím naše zdraví.

7. Hodnota glykemického indexu celého pokrmu je velmi nízká.

8. Stravitelnost receptu je na střední úrovni.

9. Termicky nás konzumace pstruha ovlivní ohřívajícím směrem.

10. Všechny vysokoproteinové pokrmy vykazují kyselinotvornou tendenci v oblasti acidobazicity, ani toto by nemělo strávníka překvapit.

11. Recept se bude líbit lidem držící redukční diety postavené na nízkosacharidovém a nízkotukovém režimu.

12. Dále budou nadšeni někteří sportovci, kteří hledají varianty nízkosacharidových a relativně dobře stravitelných pokrmů.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

20 minut (bez marinování)

Přibližná cena

40 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.