Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Pstruh na houbách

Pstruh na houbách

Pokud patříte mezi snaživce, kteří drží dietu za účelem redukce nadbytečných kilogramů, a současně máte rádi pstruhy, zvyšte, prosím, pozornost. Dnešní recept je totiž šitý na míru především Vám. Abychom rozšířili spektrum konzumentů, místo klasické zakysané smetany, kterou budeme chtít použít k dochucení brambory, zvolíme chuťově atraktivní rostlinnou alternativu. Dáme tím možnost plnohodnotně vychutnat recept i všem (ne)šťastlivcům, kteří trpí laktózovou intolerancí. Statistiky mi říkají, že je to téměř 25 procent celého národa, tato snaha by se tedy neměla nikoho dotknout.

Vlastnosti receptu

1. Protože jsme slíbili dnešní recept dietářům, začneme hodnocení v tomto směru. Nutriční tabulka říká, že převažující obsah (dobře stravitelných) plnohodnotných bílkovin nad tuky i sacharidy pomůže nastartovat ty správné metabolické pochody vedoucí ke zvýšenému využívání energie z tukových zásob. Řečeno jinak – dnešní recept je typickým pro nízkosacharidové diety, které jsou velmi účinné.

2. Tím, že jsme si dali práci s výrobou rostlinné alternativy zakysané smetany, jsme nemálo ovlivnili i poměry mezi nasycenými a nenasycenými tuky. Další důvod, proč žít v domnění, že dieta kráčí správným (= zdravým) směrem.

3. Celkové množství energie je velmi nízké, nebál bych se v případech hlavního chodu použít i označení podprůměrné. Nemusíme se tedy obávat naložit si větší porci a uspokojit hlasy žaludku toužícího po větších objemech stravy.

4. Glykemický index celého pokrmu je stále v kategorii nízkého, byť se díky vařené bramboře blíží k hranici středních hodnot. Takže kromě dietářů mají pré i diabetici.

5. Termicky jsme pokrm posunuli do ohřívajících hodnot nejen tepelnou úpravou, ale především použitím pepře. V zimních měsících si můžeme libovat…

6. Energeticky oscilujeme kolem středu. Pstruh je typicky jangový, koření naopak jinové. Brambora také jinová (ve srovnání se standardem obilovin), ale jako hlíza je orientována směrem k jangu. Uvedené zjištění nám v podstatě říká, že se nemusíme obávat žádných disharmonií ani v tomto směru.

7. Vyšší zastoupení živočišných bílkovin naznačuje, že pokrm jako celek bude mírně okyselující. Tato tendence je mj. podporována i tepelnou úpravou brambor.

8. Kromě snahy o redukci je dnešní recept vhodný pro všechny sportovce, nejlépe jako druhé potréninkové jídlo.

9. Obecná pravidla stravování u dětské populace říkají, že ryby jsou vhodné až od jednoho roku věku. Hlavním důvodem je preventivní obava z možných alergií z rybích bílkovin. Pokud se budeme tohoto doporučení chtít držet, nebojte se pstruha připravit i takto malým ratolestem, vždy ale pokud možno bez pepře, který není zrovna ideální pro citlivý trávicí trakt dětí.

10. Recept je bezlepkový, navíc vhodný i pro čtvrtinu populace trpících různými formami nesnášenlivosti na kravské mléčné výrobky.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

30 minut

Přibližná cena

60 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.