Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Proteinová palačinka

Proteinová palačinka

Většina stravovacích systémů a teorií výživy hlásá, že jakákoli kombinace koncentrovaných bílkovin s jednoduchými cukry je špatně stravitelná a z mnoha hledisek nám komplikuje život. Uvažovat tedy o proteiny nabitém sladkém dezertu je (nejen) nutričně velký hřích. Proti tomu není co namítnout, my ale dnes trochu povolíme mravy a zahřešíme si právě provokativně znějící, vypadající i chutnající sladkostí. Ta nás mimo jiné obšťastní nemalým zastoupením bílkovin, předpokládám tedy, že po tomto receptu jako první hmátnou především sportovci.

Volba surovin

Základem každé palačinky je samozřejmě kvalitní těsto. Suroviny, které použijeme pro jeho výrobu, je možné vybírat hned z několika zdrojů. Protože jsem člověk racionálně uvažující (pravou mozkovou hemisféru ale stále ještě vlastním :-) ), vyhnu se pšeničné mouce a zvolím variantu pro bezlepkáře. Dostupnost pohankové mouky není dnes nikterak náročná, to samé platí i o vejcích, které tvoří součást těsta.

Když už upozorňuji na svoji racionalitu, pyšně se pochlubím ještě tím, že kromě celiaků myslím i na všechny šťastlivce, které Matka příroda obdařila neschopností zpracovat laktózu, a místo běžně používaného kravského mléka sáhnu hned po makovém. To se v obchodech shání obtížně, nebudu ale proto lámat nad dnešní recepturou hůl, vyhrnu si rukávy a mléko vyrobím v domácích podmínkách (http://www.skolazdravehovareni.cz/recept/makove-mleko).

Vlastnosti receptu

1. Pohled do nutriční tabulky může mnohé zájemce o zdravé stravování doslova zděsit. Hodnota obsažené energie ve 4 palačinkách není vůbec nízká. Pro pořádného sportujícího chlapa je porce tak akorát, ženám většinou bude stačit jeden kousek, takže nezapomeňte výsledek dělit čtyřmi.

2. Palačinky jsme právem nazvali proteinové. Čtyřicet gramů (většinově) plnohodnotných bílkovin je skutečně velká nálož. Už jenom tento parametr mi řekne, že tato (celá) porce bude vhodná především pro silově zaměřené sportovce, jejichž životní filozofií je nahánět anabolizující pochody.

3. Pozor bychom si měli dávat na tuky. Těch není zrovna málo, důvodem je kombinace makového mléka a mandlí. Obě suroviny jsou koncentrovaným zdrojem tuků a i přes jejich nesporné výhody v oblasti poměrů nasycených a nenasycených je nutné mít na mysli, že jsou zdrojem velkého balíku energie.

4. Kombinace zdrojů sacharidů dává (společně s dalšími živinami) velmi nízký glykemický index celému receptu.

5. Pokud jdete cestou preference potravin se snadnou stravitelností, dnešní recept se vám nebude zamlouvat. Zastoupené vejce s tvarohem dávají ve výsledku velmi vysoký specificko-dynamický účinek. To znamená, že tělo vydá nemalé množství energie na strávení celé dobroty, takže očekávejme po konzumaci palačinek zvýšenou únavu.

6. Energeticky je výsledek i přes nemalé zastoupení tuků jangový. Protože řešíme proteinové jídlo s orientací na podporu svalového anabolismu, je tento parametr samozřejmě žádoucí.

7. Termicky se dostáváme do (velmi) lehce zahřívajícího pásma. Nečekejte ale, že se budete potit jako v sauně (za předpokladu, že netrpíte hyperhidrózou).

8. Vysoká nálož bílkovin společně s tuky a současně minimum vlákniny způsobí, že se po konzumaci celé porce posuneme do okyselujících oblastí působení našeho metabolismu. Co se dá dělat, za každou srandu se platí, s tím je třeba počítat.

9. Ještě jednou se na tomto místě připomenu a statečně se egoisticky poplácám po ramenou, jaký jsem to pašák. Chytře zvolená kombinace makového mléka a mandlí obsahuje velké množství vápníku a hořčíku. Oba alkalické prvky se budou snažit mít acidobazické pochody pod kontrolou. Navíc při vysokých dávkách bílkovin platí „svaté“ pravidlo, které říká, že je vhodné navyšovat přísun vápníku, který je příliš vysokou pozitivní dusíkovou bilancí z těla vylučován.

10. Ať už si o dnešních palačinkách myslíme cokoli, mysleme i na to, že z důvodu obsahu tuku nejsou zrovna nejvhodnější na konzumaci ve večerních hodinách. Pokud tedy sportovci chodí z posiloven pozdě večer, bojí se přebytku energie a jejich mlsný jazyk bude současně toužit po dnešním receptu, vyměňte makové mléko za sójové, omezte množství mandlí a z vejce vyhoďte žloutek. Výsledek pak bude vypadat úplně jinak.

11. V surovinách není v podstatě nic, co by nemohly děti od 12 měsíců, i přesto bych (především z důvodu tvarohu a tedy vysokého poměru náročně stravitelných bílkovin) doporučil dětem až v podstatně pozdějším věku.

12. Jako výhodu spatřuji fakt, že použitý tvaroh je nejenom bio původu, ale zastupuje i probiotické kultury. Ty by se nám měly líbit především proto, že se v mléčném výrobku živí laktózou, její obsah by tedy měl být v palačinkách naprosto minimální. Laktózově intolerantní jedinci tak mohou zbystřit pozornost, protože v některých případech se tak dnešní recept nabízí i jim.

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

20 minut

Přibližná cena

20 Kč / 1 palačinka

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.