Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Proteinová bageta

Proteinová bageta

Občas se mi stane – stejně jako jiným sportovcům – že po tréninku není čas nebo vůbec možnost vyvařovat, tělo křičí po příjmu bílkovin a já stojím před problémem, který je potřeba elegantně a tedy i rychle vyřešit. V takových situacích mě napadají hříšné myšlenky sáhnout po bagetě, která svým původem i složením ne vždy odpovídá mým představám, a upravit ji k dokonalosti mých aktuálních potřeb šikovně zvolenými surovinami.

Vlastnosti receptu

1. Pokud se kouknete do nutriční tabulky, bude jasné, proč bageta dostala svůj dnešní název. Kombinace rostlinných i živočišných bílkovin spěje k plnohodnotnosti zastoupených aminokyselin, současně ale tak ztěžuje proces trávení. Obsah tuků je také vyšší, což se společně s obsahem sacharidů projeví na celkové energetické náročnosti receptu.

2. Může nás těšit fakt, že zmiňované tuky obsahují nemálo nenasycených kyselin, jejich charakteristiku i vzájemné poměry jsme trochu upravili zařazením olivového oleje s přebytkem omega-9.

3. Poměr uvolňujících a zpevňujících energií je vcelku vyvážený, alespoň pro aktuální potřeby mého metabolismu.

4. Acidobazické chování se už tak líbit nebude – tuky a bílkoviny ve vyšších dávkách posouvají recepturu do kyselinotvorných hodnot. Kdyby mi to bageta svými rozměry umožňovala, bez váhání bych ji nacpal mnohem větším množstvím zeleniny, abych tuto nerovnováhu srovnal. Krátké zamyšlení mě vede k závěru, že mám dvě ruce – do jedné vezmu bagetu, do druhé navíc okurku hadovku s prakticky nulovým obsahem energie, dostatkem bazických minerálů a kvalitní vody, čímž se pokusím situaci zachránit.

5. Termika také zuby nehty osciluje kolem neutrálních hodnot. V zimě bych se nebál přidat trochu směsi pálivějšího koření (nejlépe do směsi zeleniny), v létě ale nijak zasahovat nebudu.

6. Zpátky k nutričnímu složení. Hodně bílkovin a sacharidů – to je kombinace prakticky ideální pro sportovce po zátěži. Tady pozor – pokud by na bagetu dostal chuť sportovec toužící po redukci hmotnosti, bude dobré, aby si nejprve spočítal energetickou bilanci aktuálního dne. Z pozice životních zkušeností tvrdím, že osobně bych dávku 700 kalorií spálil po hodinovém svižnějším běhu. Jinak řečeno před jakoukoli hurá gastroakcí se vyplácí i trochu myslet.

7. Celková hodnota glykemického indexu je velmi nízká, tradičně to považujme za silné pozitivum, i když někteří sportovci mají tendenci preferovat v rámci pozátěžové stravy hodnoty mnohem vyšší z důvodu snahy o rychlou obnovu vyčerpaného glykogenu.

8. Množství energie mi stále nedává spát. Sice nad ním do jisté míry lamentujeme, když si ale představím typickou konzumní rodinku, která chodí baštit i s dětmi do fast foodů, uklidním se vědomím, že ve srovnání s energetickou bilancí různých „burgerů“ si až tak špatně nevedeme. Ani tak bych ale svým malým ratolestem dnešní svačinu necpal každý den, už vůbec ne ve večerních hodinách.

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

12 minut

Přibližná cena

30 Kč

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.