Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Pomerančový koláč

Pomerančový koláč

Milovníci dezertů a vůbec všeho sladkého, kde základem receptů bývá klasická mouka, mají nezřídka smůlu, protože v uspokojení těchto tužeb jim brání přítomnost lepku.

Jakmile ale předložíme návrh, jehož součástí lepek není, a navíc použijeme takové suroviny, které ve výsledku dají mnohem perspektivnější obrázek, budou se olizovat až za ušima nejen celiaci.

Vlastnosti receptu

1. Nebudu váhat ani minutu a označím náš bezlepkový vysokosacharidový koláč, který se mj. pyšní výší glykemického indexu na úrovni středních hodnot, za nutričně harmonicky vyvážený. To znamená, že poměry makroživin jsou v zajímavé rovnováze, pro běžné dezerty ne až tak obvyklé.

2. Obsah vlákniny je nižší, v rámci běžných norem na spodní hranici (vyjádřeno na jednu porci). Jako negativum to ale určitě nevnímejme – při potenciální návštěvě zprůměrované cukrárny bychom si o těchto hodnotách mohli nechat jenom zdát. Kombinace mrkve a jablka dají ve výsledku vyvážené poměry rozpustných a nerozpustných forem, které se budou zamlouvat i střevnímu traktu dětské populace.

3. Obsah tuků i bílkovin je stejný. Pokud je převedeme na energetické poměry, bude stále vše v naprostém pořádku. Nejbohatším zdrojem tuků je máslo a mandle – poměry nasycených a nenasycených jsou tak orientačně půl na půl.

4. Pokud zaměříme pozornost na výhody dezertu v oblasti obsahu mikroživin, nabídne se spektrum karotenů z mrkve, obecně antioxidanty z použitého ovoce či vápník s hořčíkem z mandlí. To nezní špatně, co vy na to?

5. Obsah energie (opět měřeno v jednom kousku) je víc než příznivý. Prostě se nám podařilo vyrobit nízkokalorický dezert, jehož potenciál se bude zamlouvat i těm, kteří aktuálně zápasí s redukční dietou (z pochopitelných důvodů postavenou na vysokosacharidovém režimu).

6. U sladkostí obecně platí, že jejich konzumací posouváme acidobazické tendence ke kyselinotvorným směrům. Výjimkou není ani náš dnešní výtvor. Nemá tady absolutně žádný smysl se z těchto informací hroutit a vnímat je jako negativní. Obzvlášť dnešní pomerančový koláč nikterak nevybočuje do extrému.

7. Sladkosti jako takové mají vždy převažující tendenci jin.

8. Termicky se koláč bude chovat mírně ohřívajícím způsobem. Ani tady žádný extrém.

9. Pokud bych měl přemýšlet, kdy že by byla nejlepší doba na vychutnání si dnešní lahůdky, odpovím – kdykoli, kdy je vhodná doba na sladkosti. Koláč je prakticky ve všech směrech bezproblémový, což mi dává prostor pro plnohodnotné a především bezpečné mlsání.

10. Absence lepku nabízí potenciál lepší stravitelnosti a dává prostor nemalému procentu naší populace.

11. Teoreticky bych mohl začít básnit i o absenci laktózy, ale to až tak úplná pravda není – nepřepuštěné máslo určité množství mléčného cukru obsahuje, takže ryze laktózově intolerantní by měli být na pozoru.

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

60 minut

Přibližná cena

8 Kč / jedna porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.