Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Pomerančové smoothie s mrkví a kustovnicí

Pomerančové smoothie s mrkví a kustovnicí

Smoothie a ovocné šťávy se staly jakýmsi novodobým fenoménem. Sladká chuť, hutná konzistence a vitamínová nálož v několika doušcích si našla spoustu milovníků po celém světě. Na ovocné a zeleninové nápoje s krémovou konzistencí teď už narazíme téměř na každém kroku. I přesto, že jsou smoothies nyní už běžně k dostání i v různých obchodních řetězcích, my dáme přednost domácí přípravě, při které budeme mít pod kontrolou kvalitu a čerstvost všech ingrediencí.

Vlastnosti receptu

1. Dnešní smoothie neobsahuje žádné tuky. Z hlediska jeho schopnosti ovlivňovat metabolické pochody probíhající v buňkách po jeho konzumaci zrychlímetvorbu energie v mitochondriích. Pokud předchozí věta zněla příliš složitě, můžeme zjednodušeně říci, že náš koktejl bude zdrojem rychlé energie, jejíž využívání nebude nic brzdit. Česky řečeno nás prostě a jednoduše nakopne.

2. Velmi příjemné je zastoupení bílkovin, což nebývá až tak časté. Pochází z mrkve a goji. Jsou snadno stravitelné, z pozice svého množství je vnímejme jako příjemné zpestření.

3. Receptu jasně dominují sacharidy. Jsou převážně jednoduché s vyšším poměrem fruktózy, což drží hodnotu jejich glykemického indexu na krásně nízké úrovni.

4. Protože hodnotíme smooothie, ne fresh džus, je nezbytně nutné zdůraznit přítomnost vlákniny. Kombinace použitých surovin v tomto případě dává skutečně harmonicky vyvážený obrázek – poměry rozpustných a nerozpustných forem jsou ukázkově vyvážené. Koktejl tedy v tomto směru neulítává do žádného extrému. Celkové množství vlákniny není nikterak vysoké, drží se spíš nižších hranic.

5. Energeticky jsme jasně ve sféře jin tendencí, u sladkých koktejlů ani není možné jinak.

6. Termicky je nápoj osvěžující. V zimním období je proto rozumné jeho příjem zbytečně nepřehánět. Znamená to, že není šťastné postavit každodenní jídelníček na konzumaci smoothie, byť moderní trendy někdy tímto směrem ulítávají.

7. Úroveň stravitelnosti je velmi dobrá, vstřebatelnostživin na skvělé úrovni.

8. Acidobazická charakteristika nápoje bude bilancovat kolem neutrálníchhodnot. Celkový výsledek se odvíjí především od stupně zralosti surovin a rychlosti popíjení.

9. Velmi důležitý je i obsah antioxidantů. Z mého pohledu by to měl být jeden z hlavních důvodů, proč se na smoohtie zaměřit.

10. U těchto druhů receptů obecně platí, že je rozumné mít jejich konzumaci pod kontrolou. Pokud budeme chtít smoothie vychutnávat každý den, v průměru je naprosto dostačující 2-3 dcl denně. U citlivějších jedinců při vyšších dávkách dochází z důvodu jin charakteristiky k výraznému zásahu do peristaltiky střev, což se projevuje průjmovými stavy.

11. Určitě bych se nebál nabídnout koktejl dětem od 12 - 15 měsíců (samozřejmě v malých dávkách). Nepohrdnou ani diabetici, vhodný je i vv situacích redukce nadváhy (ne ve večerních hodinách).

Kategorie

Nápoje

Doba přípravy

7 minut

Přibližná cena

10 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.