Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Pomazánka z mungo

Pomazánka z mungo

Tento recept je další z řady specialit připravovaných na Detoxikačních víkendech. Důvody, proč tuto dobrotu zařazujeme na pobytové akce, zdůrazníme za chvíli, nejprve je potřeba recept zvládnout „technicky“.

Vlastnosti receptu

1. Z nutričního pohledu v receptu sice převažují sacharidy, které jsou komplexní a mají velmi nízký glykemický index (kolem 20 jednotek). Z hlediska poměru živin ale do očí bijí především bílkoviny. Tady pozor – celkové množství pomazánky je určeno v průměru pro dva dospěláky, do nutriční výbavy je ale započítána jako do celku pouze jedna porce pečiva (2 ks). Pokud bychom vše přepočítali na jednu porci, výsledek by vypadal trochu jinak, tedy bez obav ze zbytečně vysokého příjmu proteinů.

2. Tak nebo tak jsou bílkoviny pouze rostlinného původu, tedy velmi dobře stravitelné bez výrazné energetické zátěže na metabolismus.

3. Přidáním lněného oleje jsme upravili zastoupení tuků, které by jinak bylo velmi nízké. Poměrně dobře dostupný lněný olej je bohatým zdrojem omega-3 tuků (kyseliny alfa linolenové - ALA), výsledná hodnota receptu by tak v našich očích měla vzrůst o to více.

4. Velmi vysoký je obsah vlákniny. To je u detoxikace velmi důležitá vlastnost, která se ale může stát dvousečnou zbraní. U vyššího příjmu vlákniny je nutné mít na paměti, že pro náš lidský trávicí trakt je většinou obtížně stravitelná (resp. nerozpustná vláknina je úplně nestravitelná), je proto vhodné ji důkladně tepelně upravit. V takovém stavu pak nebude zbytečnou zátěží na střeva, ale právě naopak podporou při bezpečnémm mechanickém procesu očisty střev.

5. Termicky je recept neutrální. U snahy podporovat stravou detoxikaci je to poměrně důležitá informace, žádné extrémy by se v těchto situacích neměly tolerovat.

6. Energeticky se pokrm „tlačí“ na stranu jin, i když nijak výrazně.

7. Acidobazická rovnováha bude konzumací tohoto receptu zachována v harmonii, z tohoto pohledu další výrazná výhoda.

8. Obecně u luštěnin platí, že je rozumnější je konzumovat společně s pečivem – vždy nejlépe s celozrnným kváskovým.

9. Protože je dnešní recept součástí detoxikačního jídelníčku, platí dvojnásob, že základem „úspěchu“ je důkladné kousání a hluboké dýchání v průběhu celé konzumace. Jen tak splníme podmínku nutnou k dosažení výsledku v podobě využití plného potenciálu tohoto pokrmu.

10. Na obecné úrovni bych se nebál menší množství porce nabídnout v tomto složení i dětem od jednoho roku.

11. Sportovci si bezpochyby „pošmáknou“ také rádi, vždy ale s dostatečným časovým odstupem před fyzickou zátěží (záleží na celkovém množství porce, v průměru přibližně 3-4 hodiny).

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

30 minut (bez namáčení)

Přibližná cena

10 Kč

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.