Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Pomazánka z hub

Pomazánka z hub

V oblasti přípravy odlehčených, ale současně nutričně zajímavých pomazánek se představivosti meze nekladou. Smíchat cokoli s čímkoli umí každý, my ale budeme náročnější a kromě snadné stravitelnosti si jako podmínku stanovíme ještě dobrou dostupnost surovin a rychlou přípravu.

Vlastnosti receptu

1. Nutriční spektrum je skutečně krásné. Do popředí sice vystupují tuky, které tzv. rozladí harmonii dokonalosti, s tím se ale u kombinace avokáda a vlašských ořechů musí předem počítat. Navíc mějme radost z toho, že převažují nenasycené v čele s omega-9.

2. Pochvalme zastoupení bílkovin, kterých vůbec není málo na středně velkou svačinu.

3. To samé je potřeba zdůraznit i u vlákniny, která tlačí glykemický index celého pokrmu velmi nízko (kombinace avokáda, hub, ořechů a mrkve ani jinak dopadnout nemůže. Nejvyšší glykémii ze všech složek má kupodivu celozrnné pečivo, které se obecně doporučuje jako velmi nízkoglykemické…).

4. Ani energeticky nevybočujeme ze zprůměrovaného standardu – největší odpovědnost leží na bedrech zastoupených tuků, celkově jsme ale na svačinu ok.

5. Termicky jsme vyrobili pokrm typicky ochlazující. Patříte-li mezi zimomřivce, nebojte se použít trochu pepře nebo kari koření, bude hned líp.

6. Celá svačina je charakteristicky jinová. Její stravitelnost je tedy velmi dobrá, mozek po jedné takové porci bude fungovat pořád stejně dobře.

7. Kombinace hub a kvalitního celozrnného kváskového pečiva zajistí velmi zajímavé spektrum minerálních látek, většinově zásaditého charakteru. Tedy i celkový výsledek posouvá acidobazicitu do zásaditých vod.

8. Protože jsme nepoužili žádné ostré koření, nebál bych se tuto dobrotu podstrčit i dětem od jednoho roku. Mysleme ale na to, že pokrm je ochlazující, v zimním období je dobré držet množství porce pod kontrolou.

9. Kombinace doposud jmenovaných faktorů svádí sportovce sníst svačinu jako předtréninkové jídlo. Z termických důvodů ale nejlépe v teplých letních měsících.

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

20 minut

Přibližná cena

30 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.