Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Pomazánka z červené řepy

Pomazánka z červené řepy

Pomazánka z červené řepy je vděčným receptem nejen v oblasti chuťových zážitků, ale i zdravotního dopadu. Je možné ji připravit na mnoho způsobů, dle jednotlivých úprav velmi elegantně měníme i její (nejen) nutriční charakteristiku.

Jak na to?

Původně jsem měl v úmyslu připravit čistokrevný raw recept. Z důvodu jeho silných jinoúčinků (syrová červená řepa umí udělat ve střevech často silný "průvan") volím raději variantu podstatně bližší energetické harmonii.

Vlastnosti receptu

1. Tradičně nejprve krátký pohled do nutričních hodnot. Celkové zastoupení i poměr základních makroživin je ukázkový, jinak řečeno harmonicky vyrovnaný.

2. Bílkoviny jsou čistě rostlinného původu, snadno stravitelné.

3. Sacharidy jsou zastoupeny kombinací jednodušších forem s komplexními (z celozrnného pečiva), s celkovým velmi nízkým glykemickým indexem.

4. Tuků není příliš mnoho, navíc převažují nenasycené s vyšším poměrem omega-9.

5. Množství vlákniny je ukázkové, není co dodat.

6. Termicky je výsledek velmi lehce ohřívající. Odpovědnost nese použité koření.

7. Energeticky je výsledek také zajímavý, v celkovém "součtu" se drží u neutrálních hodnot.

8. Acidobazická rovnováha v žádném případě po konzumaci dnešní snídaně nepůjde kyselým směrem, právě naopak. Dostatek antioxidantů, kváskové pečivo a zastoupené minerální látky mají prostě hlavní slovo.

9. Se spektrem použitého koření a celozrnného chleba bych byl opatrný podávat dětem pod 2 roky, vyhýbat by se dnešní dobrotě měli samozřejmě i celiaci. V průběhu těhotenství je červená řepa velkou výzvou – tady bych byl také opatrný a upřednostňoval především recepty z tepelně upravené řepy.

10. Červená řepa má naprosto bezkonkurenčně detoxikační dopad na střevní trakt. Syrová prakticky dvojnásob, proto je vhodné s ní v jídelníčku manipulovat s určitou dávkou opatrnosti. Je to jeden z hlavních důvodů, proč jsme dnes zvolili tepelně upravenou variantu. Samozřejmě že by nám toto uvědomění nemělo pokazit očekávání ze skvělé snídaně, takže ještě jednou dobrou chuť všem.

Kategorie

Snídaně

Doba přípravy

20 minut

Přibližná cena

20 Kč

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.