Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Polévka z klíčků

Polévka z klíčků

O klíčcích se hovoří většinou v superlativech. Pokud na ně budeme nahlížet z pohledu nutričního i energetického, dojdeme ke zjištění, že je právem můžeme nazývat superpotravinou.

Z pohledu energetických tendencí patří do skupiny potravin s velmi silnou orientací směrem k jin. Pokud budeme brát v potaz i tuto charakteristiku, uvědomíme si, že pro dosažení rovnováhy bude naopak vhodné si s konzumací klíčených potravin trochu „pohrát“ a upravit je tak k obrazu potenciální dokonalosti.

Vyzkoušíme proto polévku z klíčků a následně ji zhodnotíme objektivním pohledem ve víře, že se nám podařilo zkombinovat ty správné charakteristiky splňující naše představy o vyváženosti.

Vlastnosti receptu

1. Hodnotit dnešní recept je jedna velká radost. Nutričně můžeme polévku ohodnotit jako ukázkový příklad pokrmu nabitého živinami.

2. V jedné normované porci (330 ml) nalezneme nemalé zastoupení bílkovin. Jsou čistě rostlinného původu, a protože většinově pocházejí z klíčků, kvalitativně jsou na velmi vysoké úrovni (zastoupením aminokyselin i úrovní stravitelnosti).

3. Z důvodu minima tuků můžeme vesele označit polévku za typicky dietní. To málo, co můžeme hodnotit, je zastoupeno převážně nenasycenými kyselinami.

4. V celém receptu převažují sacharidy, které jsou komplexní a jejich hodnota GI se pohybuje na hranici nízkého a středního.

5. Bylo by neodpustitelné, kdybychom nezdůraznili nemalý obsah vlákniny. Takové množství nenajdeme v každé polévce. Pokud trpíte aktutním zánětem střev, bude na místě opatrnost - vyšší příjem vlákniny je v těchto situacích nežádoucí.

6. Energeticky je polévka ve srovnání se standardem obilovin jin. Protože jsme použili brambory, které jako hlíza zastupují více jang tendencí, stejně jako kořenová petržel, navíc připočtěme sušené klíčky, proces tepelné úpravy a obsah soli, dostaneme zajímavý výsledek směřující k energetické rovnováze.

7. Termicky je polévka neutrální. S tímto potenciálem můžeme v případě potřeby velmi snadno hýbat jedním i druhým směrem.

8. Protože jsou klíčky skutečně nabité živinami včetně antioxidantů a minerálních látek s alkalickým charakterem, bude celková acidobazická charakteristika kráčet zásadotvorným směrem.

9. Použité bohužel obsahují lepek, i když v poměrně malém množství. I tak by se polévce měli vyhnout jedinci s celiakií nebo zvýšenou citlivostí na lepek.

10. Pokud nepoužijeme sójovou omáčku, s radostí bych nabídl polévku z klíčků i dětem do jednoho roku věku (cca od 8 měsíců).

11. Jak už jednou zaznělo, polévka je energeticky dietní a současně nabitá živinami. Jedná se o silně atraktivní kombinaci, važme si jí.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

30 minut

Přibližná cena

8 Kč / 1 porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.