Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Polévka z hub a zeleniny

Polévka z hub a zeleniny

Polévky jsou oblíbenou součástí většiny světových kuchyní. S jejich přípravou si můžeme hrát prakticky v nekonečném výčtu možností, a pokud je toto konání systematické a podložené patřičným know-how, získáme tak pokrm, který umí ovlivňovat chování metabolismu vždy žádaným směrem.

Jak na to

Dnešní polévka je součástí celodenního nízkoglykemického menu, kterému se tento týden věnujeme, k její přípravě budeme potřebovat pouze trochu hub a zeleniny. Začneme přípravou žampionů, které omyjeme a v misce zalijeme vroucí vodou. Necháme 30 minut odstát, dokud nezměknou, pak je vybereme, nahrubo nakrájíme a nálev odložíme stranou.

Do hrnce s olivovým olejem vložíme nakrájenou cibuli s česnekem a přibližně 5 minut restujeme. Přidáme nakrájenou mrkev a petržel a restujeme dalších 5 minut. Poté přimícháme zelí, přiklopíme pokličkou a zhruba 5 minut dusíme. Následně přidáme houby, odložený nálev, rajčata nasekaná na kousky a dochutíme solí. Vaříme na mírném ohni asi 20 minut, krátce před koncem přidáme nasekaný kopr.

Vlastnosti receptu

1. U dnešní zeleninové polévky s houbami bych se moc nutričními výhodami neoháněl. Minimum bílkovin a tuků a trocha sacharidů navíc není žádné terno. Za zmínku stojí obsah vlákniny, na jednu porci (330 ml) mluvíme o poměrně slušné dávce.

2. Celkový obsah energie prakticky také nestojí ani za zmínku, nejen dietáři tak mají k dispozici další nízkokalorickou výzvu.

3. Termicky jsme na tom zajímavě: V jednom receptu kombinujeme výrazně ochlazující i velmi ohřívající suroviny. Jejich tepelná úprava ale největší extrémy podstatně zmírní. Pro zajímavost můžeme uvést, že vývar z (termicky ochlazujících) hub v kombinaci s restovanou zeleninou se ve výsledku pyšní nejen silnou chutí, ale i ohřívajícím účinkem.

4. Stravitelnost je skvělá. Na rozdíl od krémových variant polévek jsme u dnešního receptu nuceni kousat a řídit proces „náročnosti“ trávení sami, spatřuji v tom velmi velkou výhodu nejen v dopadu na výši glykemického indexu.

5. Energeticky kráčíme jinovým směrem. Ani tady bych ale neviděl žádný extrém, protože nemalá část surovin je zastoupena kořenovými druhy zeleniny, které jdou více do jangu.

6. Vitariáni nás budou přesvědčovat, že vařená polévka rozladí acidobazickou rovnováhu kyselejším směrem. Dovolím si proti tomu intenzivně protestovat, protože zastoupené druhy zeleniny a koření disponují dostatečnou antioxidační kapacitou. Tuto úvahu podpoří i vyšší množství vlákniny a naprosté minimum okyselujících složek, jako jsou bílkoviny, tuky nebo cukry. Jak je vidno, samotný proces vaření nemusí zákonitě rozladit harmonii pokrmu a vést nás nežádoucím směrem.

7. Zdůrazněme, že tepelná úprava mrkve zvýší úroveň stravitelnosti a vstřebatelnosti karotenů. Tedy výhoda, která zahřeje nejenom na srdci.

8. Dnešní polévku s radostí doporučím prakticky všem – děti od 12 měsíců bez problému, obsah laktózy je nulový, lepku taktéž.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

40 minut (bez namáčení hub)

Přibližná cena

7 Kč / 1 porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.