Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Polévka s medvědím česnekem

Polévka s medvědím česnekem

Protože je jaro v plném proudu a příroda nám statečně začíná nadělovat svoje zázračné plody, nebudeme se této její snaze vyhýbat a sáhneme po provokativně vonícím medvědím česneku, ze kterého si připravíme (ne)typicky českou vysokoproteinovou česnečku.

Vlastnosti receptu

1. Ne každý miluje výrazně silný buket česneku včetně medvědího. Toto ale populačně nezměníme, proto zaměříme pozornost na zbývající charakteristiky, které jsou v dnešním případě víc než ukázkové.

2. Nejprve co nám prozradí pohled do nutriční tabulky: Tento jasně říká, že polévka je vysokosacharidová s nízkým glykemickým indexem. Převážná většina sacharidů pochází z bezlepkového kváskového pečiva, což je velká výhoda z hlediska nutričního i co do stravitelnosti.

3. Zastoupení vlákniny je na jednu porci vysoce nadstandardní, v tepelně upravené podobě je navíc velmi dobře stravitelná.

4. Dále zjistíme, že množství bílkovin díky použitému proteinovému koncentrátu je doslova ukázkové. Tady budou jásat nejenom sportovci, ale všichni proteinově malnutriční (děsný pojem, o kterém naprostá většina takto postižených ani neví, že jsou postižení, takže příliš jásat nebudou :-). Protože jsme použili hrachový protein, jehož aminokyselinové spektrum je v oblasti rostlinných zdrojů skutečně fenomenální (řadí se v této nativní formě mezi plnohodnotné), navíc v oblasti rychlosti trávení patří mezi pomalé, konzumací naší česnečky ovlivníme metabolismus více, než by se mohlo zdát. A samozřejmě tím konstruktivním směrem, tedy stabilizace krevního cukru, podpora proteoanabolismu a zvýšení stupně zasycení.

5. Tuků je ve srovnání s bílkovinami poměrně málo, což v tomto případě chválím. Pochází z olivového oleje, tedy převažují nenasycené v čele s omega-9 kyselinami. Prostě jedna výhoda za druhou.

6. Termicky se polévka bude chovat ohřívajícím způsobem.

7. Obsah látek v česneku způsobí posun acidobazicity do zásaditých hodnot. Nebude se ale jednat o nic dramatického, protože navýšená koncentrace bílkovin tyto parametry umírní.

8. Medvědí česnek obsahuje aromatické látky na bázi síry, které intenzívním způsobem podporují aktivitu imunitního systému. Této výhody se nebojme využít, v dnešní době bývá placena zlatem.

9. Použitím bezlepkového kváskového chleba jsme otevřeli možnosti nemalému počtu našich spoluobčanů. Pravdou je, že koupit kváskové bezlepkové pečivo vyžaduje určitou snahu i finanční investici, v mnoha ohledech se toto ale vyplatí a navíc dokumentuje fakt, že když se chce, tak to jde.

10. Pokud by si chtěli smlsnout na polévce i malé děti, s opatrností bych nechal přivonět od jednoho roku (aroma je přece jenom silné), obsah bílkovin v tomto směru vadit nebude.

11. Jak už zaznělo, jásat budou především sportovci, kteří takto v tekuté a enormně dobře stravitelné formě mají přístup k vyváženému poměru živin s navýšenou hodnotou plnohodnotných bílkovin.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

30 minut

Přibližná cena

16 Kč / jedna porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.