Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Pohankový salát

Pohankový salát

Pohanka patří mezi bezlepkové obiloviny. Tedy druh plodiny, který disponuje výhodami, mezi které patří především snadná stravitelnost a nemalý podíl poměrně kvalitních bílkovin.

Pokud správně připravenou pohanku zkombinujeme s vybranými druhy zeleniny, znásobíme celý efekt výhod, které budeme chtít dnešním receptem využít.

Vlastnosti receptu

1. Nutričně není salát žádnou supernabitou zásobárnou živin ani energie. I přes jeho „lehký“ dojem jej nebudeme odsouvat ze sféry zájmu a přiznáme si, že v případě zájmu najdeme nemálo zajímavých výhod.

2. Hodnotit kvalitu bílkovin ani nemá snad ani význam, výsledek je jasně transparentní – protože pochází z kombinace pohanky a kváskového pečiva, považujme je za dobře stravitelné, tedy s relativně nízkou specificko-dynamickou hodnotou.

3. Tuků je minimum, navíc jsou většinově nenasycené s jasnou převahou omega-9.

4. Sacharidy mají velmi nízký glykemický index, jsou dobře stravitelné a jejich množství nijak nepřesahuje standardní normu. Pokud patříte mezi větší jedlíky, nebál bych se buď navýšit množství pohanky, nebo nechal salát jako předkrm k dalšímu chodu.

5. Energeticky jsme také „pod normou“ – pokud ponecháme salát jako jediný chod, vězte, že je dietní se vším všudy.

6. Termicky je výsledek typicky osvěžující. V teplých dnech jednoznačně přijde vhod. Pokud si budeme chtít pochutnat i v podzimních a zimních měsících, vyplatí se přidat trošku ohřívajícího koření (volil bych tady kombinaci kari a pepře).

7. Základ salátu tvoří pohanka a pečivo, které patří do skupiny potravin s poměrně vyváženými poměry jin a jang tendencí. Přidáním zeleniny a zálivky výsledek posuneme více na stranu jin, od toho se odvíjí úroveň stravitelnosti i termický účinek.

8. Nikde není psáno, že by salát musel být za každou cenu konzumován s pečivem. Celiaci jej z pochopitelných důvodů vynechají, případně použijí jakoukoli bezlepkovou variantu.

9. V případě absence pečiva bych se přimlouval k tomu, aby k salátu přibyl ještě jeden menší chod, protože v tomto samotném pojetí nebude schopen vyjít vstříc energetickým požadavkům průměrného jedince této společnosti.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

8 minut

Přibližná cena

10 Kč

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.