Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Pohankový perník s oříšky

Pohankový perník s oříšky

Perníkové dobroty jsou typické především svojí charakteristickou chutí. Na komerční úrovni se v běžné prodejní síti setkáváme s produkty, jejichž nešvarem je vysoký podíl jednoduchých cukrů, často i nasycených tuků, a v neposlední řadě i mnoha „zbytečných“ aditiv.

Šikovné ruce nadšence do racionálního stravování jsou ale naštěstí schopny připravit v domácích podmínkách sladce chutnající lahůdku, která bude vykazovat naprosto odlišné charakteristiky. A to vše s vědomím, že výsledná chuť bude odpovídat pouze a jenom našim vlastním požadavkům.

Pusťme se proto bez dalších řečí do práce. Tradičně se nejedná o nic náročného, co bychom nebyli schopni zvládnout.

Vlastnosti receptu

1. U sladkostí, které jsou v naprosté většině případů typicky vysokosacharidové, mám vždy největší radost z toho, že je umíme připravit nutričně vyvážené. To znamená, že zastupují dostatečné množství bílkovin, máme pod kontrolou objem i kvalitu tuků a současně hodnota glykemického indexu je na optimální úrovni. A všechno toto se nám dnes skvěle podařilo.

2. Ryze rostlinné bílkoviny jsou dobře stravitelné. V celkovém množství převažují nad tuky, což je většinou naším cílem.

3. Tuky převažují nenasycené, jejich množství je na únosném minimu. To znamená, že si na perníku mohou s chutí pochutnat i lidé snažící se zhubnout nějaké to kilo.

4. Líbí se mi celkové množství vlákniny. V jedné porci perníku třetina doporučené denní dávky, tomu říkám vzácnost.

5. Celkové množství energie v jednom kousku odpovídá jedné středně velké svačině. Od tohoto faktu by se měla odvíjet i naše snaha o manipulaci s perníkem v rámci celodenního systému stravování.

6. Termicky je perník mírně ochlazující, z acidobazického hlediska pak středně kyselinotvorný.

7. Jako sportovec si s radostí vychutnám perník i jako poslední jídlo před tréninkem, kde mi z pozice obsahu živin správným způsobem nastartuje metabolismus a kvůli chuti zvedne náladu.

8. Protože neustále roste počet inzulínově rezistentních jedinců a následně diabetiků 2.typu, vyplatí se poznamenat, že i tato nemalá skupina populace si může s chutí a radostí užít dnešní dobroty.

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

60 minut (bez namáčení)

Přibližná cena

11 Kč / jedna porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.