Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Pohankový krém s čerstvým ovocem

Pohankový krém s čerstvým ovocem

Výraz „krém“ má tendenci vyvolat v mysli gurmána vlnu emocí. Není se ani co divit, protože pod označením „krémová chuť“ máme zafixováno něco, co je lahodné, jemné, nevtíravě pronikavé…

Existuje spousta různých druhů krémů, které se liší nejen svojí chutí, ale především složením. I přes stále rostoucí zájem populace o racionální stravování se bohužel nachází příliš málo lidí, kteří si v případech pokrmů s krémovou konzistencí kladou otázku „Z čeho je to vyrobeno?“.

Mozek zmítaný emocemi, které vznikají z endorfinů, nemá příliš šancí se vzbouřit a jít proti proudu. My se ale o to dnes pokusíme s vědomím, že krém, který si připravíme, bude nejen chutnat, ale budeme mít také plně pod kontrolou kvalitu jednotlivých surovin.

Takže pryč s nasycenými tuky, jednoduchými vysokoglykemickými cukry, ochucovadly a jinými serepetičkami – dnešek jde v duchu ryzí a nefalšované racionality!

Vlastnosti receptu

1. Protože je základem krému pohanka, je předem jasné, že jsme připravili vysokosacharidovou lahůdku. Obsah cukrů je mírně vyšší, na stranu druhou převažují nízkoglykemické. Pouze proces mixování mírně zvýší hodnoty GI, ale i tak se budeme pohybovat na spodních hodnotách střední úrovně.

2. Zastoupení vlákniny je v pořádku, drží se na průměrných hodnotách.

3. Bílkovin není sice mnoho, ale o propadák se také nejedná. Pokud budu koncipovat dnešní krém jako svačinu či předkrm k hlavnímu chodu, nemám si na co stěžovat. Jsou ryze rostlinného původu a dobře stravitelné.

4. Množství tuků nepřevyšuje hodnoty běžného standardu racionálně pojatého pokrmu. Sice převažují nasycené, ale v tomto případě zrovna ty zdravotně prospěšné.

5. Celkový obsah energie odpovídá významu celého pokrmu. Jako svačina ok, u snídaně budou mít někteří hladovci potřebu se dojíst, jako předkrm mírně vyšší průměr.

6. Termická tendence bude mírně ochlazující. Zimomřiví jedinci nechť si při přípravě pomohou vhodným ohřívajícím kořením.

7. Acidobazicky se budeme pohybovat v mírně okyselujících tendencích.

8. Dětem je v hodné z důvodu přítomnosti některých druhů ovoce nabídnout od jednoho roku věku. Sportovcům se bude líbit krém buď jako první potréninkové jídlo, případně jako poslední předzátěžový pokrm.

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

5 minut (bez namáčení)

Přibližná cena

18 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.