Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Pohankové košíčky s jablkem a ořechy

Pohankové košíčky s jablkem a ořechy

Pšenice, žito, ječmen, oves – pro mnohé z nás jsou tyto obiloviny (a výrobky z nich) nepostradatelnou součástí každodenního jídelníčku, pro jiné však bez nadsázky sebevražednou zbraní. Ano, hovoříme o poměrně početné skupině celiaků, jejichž řady se stále rozrůstají. A právě jim sedne dnešní recept jako ulitý, tedy spíše jako upečený.

Ale nejen bezlepkářům se pohankové košíčky s jablky a ořechy budou zamlouvat. Přijdou vhod všem, kteří rádi mlsají a zároveň si své sladké hřešení chtějí užít bez výčitek svědomí.

Sladkost, kterou si dnes si připravíme, totiž dokonale zapadá do koncepce racionálního stravování. Uspokojí naše chuťové pohárky, přinese radost z vytouženého pamlsku a přitom bude pro náš organismus přínosná.

Takže pojďme na to…

Vlastnosti receptu

1. Pohankové košíčky nejenže vypadají a chutnají skvěle, ale mají i naprosto vynikající nutriční profil. Prim v oblasti objemového zastoupení makrosložek hrají sacharidy. Převážná většina z nich jsou komplexní, celkově se hodnota jejich glykemického indexu nachází stále v nízkých oblastech. Z tohoto důvodu si mohou dopřát naši vánoční sladkost nejen celiaci, ale i diabetici.

2. Vláknina je přítomna také. Ne v extrémním množství, v jednom košíčku „najdeme“ jeden gram. Já osobně jsem vděčný i za toto „málo“.

3. Obsah tuků je mírně vyšší v kontextu s rádoby dokonalostí vyváženosti. S tím je třeba ale u receptů tohoto rázu počítat. Navíc převážná většina z nich pochází ze skupiny nasycených. I toto je potřeba přehlédnout, při výrobě těsta se obtížně hledají tzv. zdravé náhrady. Malou náplastí v podobě útěchy bude menší zastoupení nenasycených forem z lískových oříšků, u kterých je potřeba dávat pozor na kvalitu z hlediska žluknutí a obsahu rizikových plísní.

4. Bílkoviny jsou rostlinného původu, buďme vděční za jejich přítomnost v poměrně zajímavém množství, které v žádném případě neudělá ostudu.

5. Obsah energie není zrovna nejmenší. Pohankové košíčky bych v tomto případě vychutnával pomalu a s grácií pravého gurmána. Obsah téměř devadesáti kalorií na jeden kousek je výzvou, se kterou se bude potýkat nemálo mlsounů. Moje zkušenosti mi říkají, že tuto dávku energie spálím pohybem za deset minut svižnějšího běhu. Představa, že takto spořádám ke kávě osm deset kousků, je sice realizovatelná, ale převedeno do pohybové aktivity mi příliš radosti nedělá…

6. Termicky je každý pohankový košíček mírně ochlazující. Zimomřivci mají nárok přes Vánoce uvažovat nad použitím menšího množství skořice, která umí úžasně zamíchat „termickými kartami“ a zahřát na těle i na duši.

7. Energeticky se mi dnešní recept také zamlouvá. Základem je pohanka, která je jako zástupce obilovin řazena tabulkově do neutrálních potravin. Kvalitní základ (navíc v nemalém množství) tedy máme, k němu přidáme zbytek surovin typicky jin charakteru. Výsledek je tedy jasný – pro nás je ale klíčová přítomnost kvalitního základu v podobě pohankové mouky.

8. Stravitelnost sladkosti také není špatná, na mysli máme celkovou energetickou zátěž na trávicí trakt. Opět ale budou platit pravidla řečená u všech sladkých receptů, které obsahují vyšší poměry tuků žlučníkáři by se měli držet pravidla střídmosti a dbát tak na svoje pochroumané zdraví.

9. Acidobazická „zátěž“ bude mírně kyselinotvorná. Je to logické, protože množství tuků a přítomnost medu nemůže ani vyprodukovat jiný výsledek.

10. Ve finále hodnocení musím opět zdůraznit, že jsme připravili bezlepkový a bezlaktózový recept.

11. Pokud se kolem pohankových košíčků budoou „motat“ malé děti, s klidným svědomím bych se nebál nabídnout od 18 měsíců věku.

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

45 minut

Přibližná cena

3 Kč / 1 košíček

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.