Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Podzimní kešu inspirace

Podzimní kešu inspirace

S ořechy je možné v kuchyni kouzlit mnoha různými způsoby. Vzhledem k tomu, že podzimní sklizeň ovoce finišuje, v záchvatu touze po zážitcích neskladované čerstvosti tento potenciál využijeme s chuťově velmi zajímavým výsledkem.

Vlastnosti receptu

1. I zapřisáhlý amatér by měl z údajů v nutriční tabulce poznat, že má na talíři sice chuťovku dráždící smysly na více úrovních, ale současně extrémně vysokokalorickou. Z objemového hlediska není pro průměrného gurmána vůbec žádný problém spořádat na siestu celou porci naráz, přes 500 kalorií může udělat nemalou paseku v energetické bilanci jednoho dne. Například osobně mám spočítáno, že bych tuto dávku byl schopen vydat při čtyřicetiminutovém svižnějším běhu – a to není vůbec málo.

2. Celému receptu vládnou tuky. Pomineme-li jejich energetickou hodnotu, můžeme pochválit minimum nasycených a převahu nenasycených.

3. Sacharidy jsou shodou okolností zastoupeny ve stejném množství jako už zmiňované tuky. Jejich souhrnný glykemický index se pohybuje v nízkých hodnotách, v tomto směru tedy vše v pořádku.

4. Vlákniny je minimum, ale blahořečme i za toto málo, každý gram se počítá.

5. V žádném případě nemůžeme opominout bílkoviny. Jsou rostlinné, pochází převážně z kešu, tedy dobře stravitelné.

6. Termicky je pokrm mírně ohřívající. Kdybychom toto hodnotili pouze z pohledu zastoupených makrosložek, výsledek by byl přesně opačný – převaha tuků by podpořila ochlazující tendenci. Součástí receptu je ale čokoláda, skořice a také tepelná úprava – v celkovém součtu se tedy dostáváme do těchto oblastí.

7. Energeticky je pokrm dominantně jin, i když z důvodu ohřívajícího koření máme zastoupeny jang faktory.

8. Dnešní dobrota se acidobazicky bude projevovat neutrálně – v tomto případě ale plus mínus, alkalizující vápník z kešu a hořčík z čokolády tady budou svádět „boj“ s kyselinotvornými tuky a organickými kyselinami z jablka.

9. Recept je bez laktózy, lepku i živočišných bílkovin. Na stranu druhou existuje nemálo lidí trpících zvýšenou citlivostí až alergickými reakcemi především na kešu. S tímto vědomím bychom měli ke konzumaci dnešní lahůdky také přistupovat. Navíc pozor na vyšší dávku tuků - žlučníkáři tak s největší pravděpodobností nebudou skákat nadšením.

10. Lahůdka není vhodná pro děti do cca 2-3 let – důvodem je kešu a čokoláda obsahující stimulační látky.

11. Vysoké zastoupení tuků, přítomnost hořčíku a alkaloidů z čokolády má na metabolismus i mozek uvolňující účinky – recept se tak jeví jako zajímavým doplnění pro chvilky relaxace a pohody. Proč ne, pouze pozor na ne příliš pohodový zvýšený přísun energie…

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

3 minuty

Přibližná cena

25 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.