Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Plněná rajčata

Plněná rajčata

Obliba raw receptů raketově roste, a to na celém světě. Jako všechny jiné i tyto mají svoje pro a proti, které samozřejmě ještě dnes zhodnotíme. Faktem ale je, že tato filozofie stravování se pyšní fenomenální tendencí ke kreativní přípravě, kdy výsledkem je skutečně oku lahodící recept.

Ne nadarmo se říká, že jíme očima, a toto splníme i v dnešním případě. Pojďme se tedy vrhnout rovnýma nohama na recepturu, za kterou nás s radostí pochválí i sám žaludek.

Vlastnosti receptu

1. Raw recepty trpí několika neduhy, na které v dnešním receptu jednoznačně poukážeme. Budeme-li se držet zažité tradice a začneme hodnotit náš výtvor nejprve z pohledu nutričních charakteristik, zjistíme, že na talíři máme vysokosacharidový pokrm. O zdroj sacharidů se férově dělí rajčata a klíčené mungo. Jsou tedy nízkoglykemické.

2. Fenomenální je obsah vlákniny. Ten je na jednu porci skutečně nadprůměrný, na toto jsou všichni zastánci raw stravy samozřejmě zvyklí. Výhodou je v tomto případě použitý proces klíčení, který výraznou měrou zlepší úroveň její stravitelnosti. I tak je ale potřeba poukázat na fakt, že parametr stravitelnosti tady nemůžeme srovnávat se situací, kdy by recept prošel tepelnou úpravou.

3. To, na co by se všichni vitariáni měli zaměřit primárně, je zastoupení bílkovin. Obecně totiž platí, že disponují poměrně nízkým přísunem kvalitních bílkovin. Tady pozor na interpretaci – obecně platí, že není problém zajistit dostatečný přísun bílkovin, ale u vitariánů především plnohodnotných. Tedy nastolit stav proteoanabolismu po kterém tolik touží mnozí (především anaerobně zaměření) sportovci. Souhrnně vzato je potřeba tuto informaci vztáhnout na konkrétní individualitu strávníka a jeho potřeby. Dnešní recept výrazným deficitem bílkovin naštěstí netrpí, i v tom spočívá jeho krása.

4. Zastoupení tuků je přesně poloviční, než bílkovin. U receptu, který budu chtít považovat za nutričně vyvážený, si nedokážu lepší parametr ani představit. Naprostá většina tuků pochází z olivového oleje, jejich kvalita je tak okatě transparentní (převažují nenasycené v čele s mononenasycenými).

5. Masa ortodoxních zastánců raw stravování se zcela určitě ohradí proti použití miso pasty, která zčásti prošla tepelnou úpravou. To je sice fakt, ale hlavním aspektem při zpracování miso pasty je fermentace, což je proces, který stravu doslov „oživuje“. Budu si proto stát za jejím používání, protože fermentační bakterie od základu změní charakter i strukturu celé potraviny.

6. Množství energie je poměrně nízké. V tomto směru je recept intenzívně dietní. Volil bych jej jako součást svačiny, případně doplnění k hlavnímu chodu.

7. Běžně jsou prakticky všechny raw recepty energeticky dominantně uvolňující (jin), námi vcelku chytré použití miso pasty ale dodalo nemalou dávku silné jang tendence. Toto je velmi důležitá informace, kterou vnímejme jako faktor posouvající recept výrazně směrem k rovnováze v této oblasti.

8. Stravitelnost dnešní dobroty není vůbec špatná. Jediné, co může některým citlivěji nastaveným jedincům činit potíže, je vyšší poměr vlákniny. Ale i tady pozor – nejedná se o vysoké, nýbrž pouze vyšší množství, v žádném případě nevnímejme vlákninu jako mínusový faktor.

9. Konzumace receptu ovlivní acidobazickou tendenci nádherně zásadotvorným směrem. Další velmi kvalitní vlastnost, se kterou můžeme interaktivně pracovat s ohledem na individuální požadavky našeho těla.

10. Termicky se plněná rajčata budou chovat mírně osvěžujícím způsobem. Použitý česnek tuto tendenci výrazně ovlivní, ale nepřebije.

11. Pokud by se „běžný“ všežravec zamyslel nad tím, kdy je nejlepší si na dnešním pokrmu smlsnout, budu se jenom opakovat – nejlépe jako součást svačiny či hlavního chodu.

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

10 minut

Přibližná cena

15Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.