Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Platýz na cizrnovém lůžku

Platýz na cizrnovém lůžku

Mlsné jazyky orientované na rybí speciality dnes nemohou pohrdnout receptem, jenž kromě specifické kombinace chutí v sobě skrývá i nejedno nutriční tajemství. To si ale odhalíme až poté, co tuto dobrotu naservírujeme na talíř.

Vlastnosti receptu

1. Pokud jste nedočkaví, jakéže nutriční tajemství chci z pozice dnešního rybího receptu naservírovat, nebudu zbytečně protahovat extrémní napnelismus a prozradím, že je primárně na dvou úrovních.

2. Tou první výhodou je enormně nízký glykemický index celého pokrmu. V tomto směru je to velmi jednoduché – maso je typicky nízkoglykemické a protože jsme jako přílohu použili luštěninu, která je na tom prakticky stejně, nemůže být výsledek ani jiný. A právě od této charakteristiky se budou z podstatné části odvíjet i situace, ve kterých se dnešní recept bude hodit nejvíce.

3. Druhou výhodou v pořadí je obsah bílkovin. Náš recept je typicky vysokoproteinový, kloubí dohromady plnohodnotné bílkoviny ryby se zajímavý aminokyselinovým spektrem z klíčené cizrny.

4. Dostatek rostlinného materiálu poskytne nemalé zastoupení vlákniny. O ní všichni dobře víme, jak moc je důležitá pro peristaltiku střev. Proto i za tuto „maličkost“ buďme vděční.

5. Obsah tuků je velmi nízký, i z tohoto parametru mějme radost. Převažují samozřejmě nenasycené.

6. Ještě jednou na skok k použité cizrně. Tím, že je klíčená, jsme naprosto změnili její charakteristiku ve smyslu navýšení obsahu mnoha živin a současně zlepšení její stravitelnosti.

7. Poměr jin a jang tendencí je z vnějšího pohledu poměrně vyrovnaný – kombinace zeleniny a klíčené cizrny jako jeden směr a tepelně upravená ryba se solí jako protipól.

8. Termicky se výsledek bude chovat velmi mírně ohřívajícím způsobem. V aktuálně probíhajícím jarním období je toto také nemálo důležitá informace.

9. I přesto, že základem receptu je ryba, nebude se pokrm jako celek chovat nijak extrémně kyselinotvorně.

10. Úroveň stravitelnosti je dnes víc než dobrá. Tady mám na mysli hodnocení ve smyslu typpicky vysokoproteinového pokrmu.

11. Pokud po platýzovi budou mlsně pokoukávat sportovci, myslete na to, že luštěniny by neměli být součástí prvního potréninkového jídla. V tomto směru bych tedy volil jako druhé pozátěžové jídlo (po vysokosacharidovém), případně jako kvalitní vysokoproteinový oběd.

12. Recept je bezlepkový i bezlaktózový – další dvě výhody k dobru.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

25 minut

Přibližná cena

43 Kč / jedna porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.