Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Pikantní salát s quinoou

Pikantní salát s quinoou

V oblasti veganských receptů dochází nejčastěji k problémům s nedostatkem kvalitních bílkovin. To je první faktor, na který se vyplácí zaměřit svoji pozornost. Pokud ale tuto charakteristiku budeme mít pod kontrolou, můžeme si začít klidným svědomím hrát s dalšími vlastnostmi a upravovat si je k obrazu svému.

Dnešní recept má proteinovou platformu poměrně stabilní, proto si jej zpestříme v oblasti termického vlivu směrem k ohřívajícím parametrům – u zeleninových salátů je toto vysoce žádoucí, výsledku dosáhneme nejlépe kombinací tepelné úpravy a použití správného spektra koření. Pojďme se tedy podívat, jak na to.

Vlastnosti receptu

1. Protože jsme hned na začátku samotné přípravy upozornili na pevnou základnu v oblasti zastoupení bílkovin, podívejme se v rámci hodnocení nejprve na tuto charakteristiku. Hlavním zdrojem bílkovin je quinoa, zbytek dodá spektrum použitých druhů zeleniny. Obecně můžeme říci, že proteiny jsou velmi dobře stravitelné, jejich kvalita není až tak tragická z důvodu použitého merlíku. Ryzí živočišnou plnohodnotnost tady nehledejme, o tu ale stejně ani v salátu nejde. Hrajeme si na množství, stravitelnost a oscilaci kolem rovnovážného zastoupení aminokyselin, což většinově náš recept splňuje.

2. Ve vztahu k bílkovinám se vyplácí vždy hodnotit množství tuků. Z hlediska energetických poměrů jsme prakticky na úrovni dokonalosti, v oblasti kvality převažují nenasycené, navíc omega-9. Není potřeba dodávat cokoli dalšího, s těmito vlastnostmi jsme schopni dobýt celý svět (ve skutečnosti pouze vlastní zdraví, jako fráze mi to ale připadlo trefnější :-)

3. Salát je typicky vysokosacharidový. Převažují komplexní, tedy nizkoglykemické zdroje, které s velmi krásným zastoupením vlákniny budou i přes tepelnou úpravu většiny surovin držet hodnotu GI celého pokrmu velmi nízko.

4. Termický dopad bude typicky silně ohřívající. Bylo to hned na začátku přípravy naším cílem, takže jakákoli snaha o negativní hodnocení této charakteristiky by nebyla na místě. Tohoto můžeme využít nejen pro zlepšení kvality trávení, ale i aktivaci sympatického režimu nervové soustavy, čímž si všichni zimomřiví jedinci prohřejí zkřehlé tělo nebo podpoří nastartování mozkové aktivity. A to není zrovna málo výhod…

5. Naprostá většina použitých surovin je z pohledu energetických tendencí na straně jin. Tepelná úprava a použití himalájské soli působí jako klíčový vyrovnávací protipól. Sice nepřeváží nad jin stranou, ale i tak hrají svoji roli, za kterou jim buďme vděčni

6. V salátu se nachází spektrum živin i charakteristik, které povedou acidobazickou rovnováhu mírně zásadotvorným směrem. I v tomto případě velmi příjemný výsledek.

7. Vyšší množství sacharidů vytvoří ze salátu pokrm, jehož množství energie se pohybuje na úrovni středně vydatného jídla. Protože má ale enormně nízkou hodnotu GI, jednoznačně se přimlouvám k jeho zařazení do systému stravování v redukčních dietách. Pouze v pozdních večerních hodinách je vhodné nepřehánět velikost porcí právě kvůli převaze sacharidů.

8. Na receptu se mi musí líbit i zastoupení antioxidantů, kterých z principu synergismu nikdy ve stravě není dost.

9. Z důvodu pikantnosti pokrmu je vhodné, aby se mu vyhýbaly malé děti a těhotné i kojící ženy. Prostě bezpečnost na prvním místě.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

25 minut

Přibližná cena

49 Kč / jedna porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.