Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Pečený losos se špenátem

Pečený losos se špenátem

Losos je v našich končinách stále oblíbenější ryba. I přesto, že většina jeho produkce pochází z faremních velkochovů, které je předmětem vášnivých diskuzí o kvalitě produkovaného masa, máme většinou snahu se orientovat na prospěšné účinky, které se rekrutují například z oblasti snadné stravitelnosti či vyššího obsahu omega-3 tuků.

Dnešní recept je výzvou nejen pro gurmány, ale i propagátory nízkosacharidových diet. Pusťme se tedy do přípravy.

Vlastnosti receptu

1. Jak už zaznělo na začátku představování receptu, z pohledu poměrů zastoupených makrosložek se jedná o poměrně nízkosacharidovouvariantu, navíc s mírně vyšším podílem tuků.

2. Na vyšším zastoupení tuků v podstatě není nic špatného, protože většina tuků pochází z lososa, něco málo jsme pak dorovnali semínky a olivovým olejem. Ve výsledku jasně dominují nenasycenéformy, což je důvod, proč se tyto typy receptů tak často doporučují v souvislosti s prevencí chorob srdce a cév.

3. Bílkovinnajdeme ještě větší nálož, než je tomu u tuků. Naprostá většina pochází z lososa. Jejich úroveň stravitelnosti je vynikající, o kvalitě z hlediska aminokyselinového zastoupení bych vůbec nepochyboval.

4. Množství sacharidůje poměrně skromné. Přítomny ale jsou, což považuji za velmi důležitou informaci. Jejich hodnota glykemického indexu se pohybuje ve středníchsférách, v kombinaci se zeleninou a lososem se posune minimálně o 20 – 30 jednotek níž. Takže další kvalitní informace do sbírky.

5. Protože jsme jako přílohu použili brambory, není obsah vlákniny nijak závratný. Tragédie to ale také není, celkové množství bych charakterizoval jako stále ještě přiměřené normám.

6. Pokrm jako celek zastupuje převažující tendence jang, a to díky rybě, solia tepelné úpravěvětšiny surovin.

7. Termicky máme na talíři ohřívajícírecept. Opět velmi dobrá informace pro všechny zimomřivce.

8. Acidobazicky se bude pokrm sunout kyselinotvorným směrem. Ani v dnešním případě ale nijak závratně a extrémisticky.

9. Recept je bezlepkovýi bezlaktózový.

10. Po krátkém zamyšlení vyprodukuji ještě jednu zajímavou informaci, tentokrát vztaženou ke špenátu. Líbí se mi totiž množství chlorofylu(zeleného barviva rostlin) společně s antioxidačními karoteny. Obě skupiny mají nemalý pozitivní vliv na sliznici střevního traktu, na to není dobré zapomínat.

11. Tento recept se bude líbit ve svých charakteristikách všem sportovcům, kteří nemají zoufalou potřebu hubnout a současně hledají snadno stravitelný vysokoproteinový pokrm po ukončení tréninku v pozdně odpoledních či večerních hodinách.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

30 minut

Přibližná cena

67 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.