Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Pečená tilápie s pyré

Pečená tilápie s pyré

Tilápie je ryba, která se v našich končinách objevuje na talíři každý stále častěji. Chuťově jemné maso oplývá výhodou poměrně dostupné ceny, našinec se tak logicky nebrání jejímu použití v kuchyni.

Nad kvalitou ryb chovaných v prostředí velkochovů nemá smysl vést žádné diskuze, neb se není možné dobrat „provozuschopného“ výsledku. Proto je rozumné se raději zaměřit na kouzlení v kuchyni s plánovaným očekáváním dokonalého výsledku, což my na tomto místě hned uděláme.

Vlastnosti receptu

1. I přesto, že na talíři leží relativně malá porce ryby a přílohou jsou brambory, které obecně neoplývají přebytkem bílkovin, je náš dnešní recept možné hodnotit jako vysokoproteinovou nálož. O pár gramů sice převažují sacharidy, v celkovém poměrovém pojetí si ale budu stát za názorem, že výsledné trumfy drží v rukou právě proteiny.

2. Nadpoloviční většina bílkovin pochází z ryby, zbytek statečně doplňují rostlinné zdroje v čele se špenátem, brokolicí a miso pastou. Pokud vám ve výčtu chybí brambory, je to v pořádku – z celkového zastoupení dodávají přibližně 1,5 gramu bílkovin, což je naprosto zanedbatelná dávka. Celkově bych kvalitu proteinů hodnotil jako skvělou – aminokyselinové spektrum bezchybné, stravitelnost vynikající.

3. Množství tuků je přesně poloviční ve srovnání s bílkovinami. Opět úžasný parametr, který většina strávníků přivítá s otevřenou náručí (v podstatě mě napadají 2 skupiny lidí, kterým se toto nemusí líbit: Jedinci snažící se zvýšeným poměrem tuků zpomalovat metabolismus a gastronadšenci manipulující s vyššími dávkami tuků kvůli zatraktivnění chuti pokrmu. Já nepatřím ani do jedné, proto z tohoto parametru projevuji nadšení). Tilápie je ryba prakticky netučná, takže většina přítomných tuků pochází z olivového oleje, zbytek pak ze smetany a miso pasty. Většina jsou nenasycené, za což buďme rádi.

4. Na to, jak málo se v celé porci nachází sacharidů, je potřeba říci, že vlákniny je naopak silně nadprůměrné množství. De facto polovina celodenní doporučené dávky, kterou se nás snaží krmit nejen Světová zdravotnická organizace.

5. Hodnota glykemického indexu celého pokrmu je poměrně nízká, v celkovém součtu nepřekročí 45 jednotek.

6. Množství energie v celé porci je na hlavní, navíc masitý chod docela podprůměrné. Neznamená to ale, že by normálního člověka celá porce nezasytila. V tomto směru bych řekl, že na talíři máme typicky dietní chod, kde tuto charakteristiku můžeme ještě více zvýraznit omezením množství použitého olivového oleje.

7. Líbí se mi použití miso pasty. Tento „inteligentní“ produkt, který masově propagují makrobiotici, by si zasloužil něco na způsob Nobelovy ceny. Chuťová pestrost spojená úžasnými nutričními parametry a kořeněná perfektní stravitelností díky důkladné fermentaci z tohoto výrobku dělají v našich končinách stále opomíjený a nedoceněný skvost, který by měl být nedílnou součástí každé kuchyně.

8. Z acidobazického hlediska se recept bude chovat kyselinotvorně. U masa a ryb ani nemůžeme čekat nic jiného, takže je vcelku zbytečné se tímto parametrem nechat psychicky rozhodit.

9. Termicky bude recept mírně ohřívající. Česnek, cibule, pepř a tepelná úprava v tomto směru udělají své.

10. Budeme-li mít pod kontrolou množství pepře a česneku, pochutnají si na tilápii s pyré i děti od cca jednoho roku.

11. Z důvodu vysokého poměru bílkovin bude dnešní recept esem v rukávu u sportovců, kde bych doporučoval konzumaci jako hlavní chod, nejlépe po zátěži jako klíčový zdroj bílkovin.

12. Absence lepku a laktózy je také příjemná a zpestří možnosti konzumace u nemalého počtu strávníků.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

30 minut

Přibližná cena

55 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.