Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Pečená řepa s kozím sýrem

Pečená řepa s kozím sýrem

Stále více milovníků mléčných produktů s oblibou hledá dostupné speciality z kozích zdrojů. Jejich specifická chuť podpořená podstatně vyšší kvalitou, než je tomu u kravských protějšků, umí skutečně provokovat.

Dnešní recept bude netradičním sloučením dvou chuťově výrazných potravin, které sladíme v jednu nekončící sérii lahodných okamžiků.

Vlastnosti receptu

1. Pohled do nutriční tabulky by měl vyvolat nemalé nadšení. Důvod je jednoduchý – opět se nám podařilo připravit recept, u kterého je poměr živin krásně vyladěný.

2. Nejprve obsah sacharidů, který je dominantní a říká nám, že si můžeme pochutnat na vysokosacharidovém receptu. Jejich struktura je převážně komplexní, glykemický index nízký. Prostě ukázkové ve všech směrech.

3. Dalším zajímavým parametrem je zastoupení vlákniny. Té je skutečně více než dost. Je tepelně upravená, s jejím trávením tedy nebudou žádné větší potíže.

4. Obsah bílkovinje také ukázkový – alespoň pro dospělého člověka. Pro malé dítě bude dokonce zbytečně vysoký, to se ale odvíjí od velikosti porce, kterou bude schopno (ochotno) sníst. Většina z proteinů pochází ze sýra, v kombinaci s kváskovým pečivem jsou z hlediska stravitelnosti na velmi dobré úrovni. Šťoural by mohl namítnout, že sýr je náročně stravitelnou potravinou. To je pravda, i když my jsme použili sýr zrající (tedy s menším poměrem laktózy), navíc kozí sýry mají ve srovnání s kravskými přece jenom pár výhod (nejen z hlediska stravitelnosti, tedy zátěže na trávicí trakt).

5. Tukůje gramážně trochu více, Důležitější parametr je ale jejich poměr vůči bílkovinám, kde v dnešním případě naštěstí proteiny vedou. Navíc převažují nenasycené tuky, konkrétně receptu vévodí mononenasycené. I tady shledávám vše v pořádku.

6. Termicky se náš recept bude chovat mírně ohřívajícím způsobem. Já osobně tuto možnost vítám, protože v aktuálním ročním období je potřeba vědomě kalkulovat i s těmito parametry.

7. Celkové množství energie v celé porci odpovídá jednomu středně velkému chodu. Jako chlap ještě přidám polévku a mám plnohodnotný oběd nebo večeři se všemi parametry, po kterých moje racionalita touží.

8. Acidobazicky se budeme pohybovat kolem neutrálních hodnot. Pravdou je, že sýr je kyselinotvorný a navíc jsme použili tepelnou úpravu s vyššími teplotami, dostatek zeleniny a vlákniny by měly být zárukou posunu rovnovážným směrem.

9. Z důvodu mírně vyššího množství tuků bych možná uvažoval o tom, že bude vhodnější si pokrm vychutnat jako součást oběda. Na večeři už hrozí riziko, že při redukčních dietách vznikne problém s přebytkem pomalé energie, která má nepříjemnou schopnost se ukládat do tukových zásob.

10. Recept obsahuje laktózui lepek, z čehož nebude mít radost nemalá část populace. S tím se pro dnešek ale nedá nic dělat.

11. Pokud bychom oželili koření, není problém nabídnout naši dobrotu i malým dětem od 12 měsíců.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

30 minut

Přibližná cena

42 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.