Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Ovocný pohár

Ovocný pohár

Ovocné poháry jsou provokativní součástí nejen naší kuchyně. Jako cokoli jiného v naší realitě i tyto je potřeba vnímat jako dvousečnou zbraň: Na straně jedné je šikovný kuchař připraví tak, že chuťové buňky našeho jazyka budou mít tendenci se zmítat v agónii uspokojení a současně křičet „Chci ještě!“. Praxe ale na stranu druhou ukazuje, že jejich složení pouze výjimečně můžeme označit za „nutričně uspokojivé“, navíc máme tendenci se s tímto druhem jídla „mazlit“ především po hlavním chodu (v podstatě jako dezert), čímž výrazně komplikujeme celý proces trávení.

Jedinec, který je alespoň minimálně odpovědný vůči svému zdraví a chce v kuchyni obrazně řečeno tzv. zabít dvě mouchy jednou ranou, bude uvažovat konstruktivně, naplánuje si celý postup a ve výsledku dosáhne na úrovni svých emocí o to větší požitek, než v situaci obyčejného stavu obžerství.

Prostě přesně tak, jako my v případě dnešního receptu.

Vlastnosti receptu

1. Největšími vadami na kráse běžně dostupných a konzumovaných receptů jsou kombinace nasycených tuků s jednoduchými cukry, vysoká hodnota glykemického indexu, extrémní kalorická zátěž a velmi častá přítomnost ne vždy žádoucích aditiv. A těmto faktorům jsme se snažili primárně při přípravě dnešního receptu vyhnout, což se i elegantně podařilo.

2. Základem receptu jsou tedy čerstvé, chemicky a technologicky neupravené suroviny bez přídavku už zmíněných aditiv. A jako „přídavek“ žádný tuk navíc.

3. Poměr makroživin je na dezert poměrně ukázkový: Recept je vysokosacharidový, nízkoglykemický, s krásným poměrem vlákniny, bílkoviny jsou zastoupeny v množství, které není jen „kosmetické“ a tuků je naprosté minimum. Stručněji už tuto oblast charakteristik ani zhodnotit nejde.

4. V oblasti mikroživin bych rád upozornil na dostatek antioxidantů (jak jinak) a některých prvků, jako jsou vápník, síra a draslík. Tyto informace se hodí především lidem, kteří z různých důvodů řeší pomocí stravy jakoukoli metabolickou nerovnováhu.

5. Termicky se pohár bude po konzumaci chovat typicky osvěžujícím způsobem. To je jeden z několika důvodů, proč bychom z něj měli mít radost především v tomto ročním období.

6. Na škále dominujících energetických tendencí jsou všechny použité suroviny s jasnou převahou jin. Tento dopad na metabolismus zesílíme ještě mixováním – i toto je důvod, proč bych za každou cenu naši lahůdku jedl samostatně, nejlépe v období svačiny. Budou-li vám v takové situaci chybět bílkoviny, bez skrupulí bych do procesu výroby přidal vhodný rostlinný proteinový koncentrát (buď rýži, nebo hrách).

7. Jako celek bude pohár ovlivňovat acidobazickou rovnováhu mírnou zásadotvornou tendencí. Ve srovnání s klasickými (výše kritizovanými) poháry jsme se tak dostali na opačný konec pomyslné škály. Při volbě surovin dbejte především na to, abyste sáhli po nesířených meruňkách, v opačném případě se budeme bavit o naprosto jiném výsledku.

8. Úroveň stravitelnosti poháru je bez jakýchkoli diskuzí vynikající.

9. Protože jsme chytře vyrobili sladkost, která je bez laktózy i lepku, navíc snadno stravitelná, bez váhání bych nabídl k ochutnání i malým dětem od jednoho roku věku. V těchto případech buďte pouze opatrní na množství chia semínek, která jsou extrémně hygroskopická a ve větším množství se mohou stát nechtěnou zátěží na trávicí trakt ratolestí.

10. V případě aktivních sportovců bych spáchal hřích v podobě přidání menšího množství rostlinného proteinu a smlsnul si na poháru ihned po tréninku. Zabijeme tak všechny nutriční i většinu chuťových much jednou porcí.

11. Celkové množství energie je natolik ukázkové, že z něj budou mít radost i snaživci o redukční diety, jejich součástí se náš dnešní recept může (u vysokosacharidových režimů) bez problému stát.

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

10 minut (bez namáčení a chlazení)

Přibližná cena

27 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.