Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Ovesný jogurt s malinami

Ovesný jogurt s malinami

Kravské mléčné výrobky tvoří dominantu stravování především v západní části populace. Řešit, zda je to dobře či nikoli, má smysl především v kontextu s individualitou jedince. Faktem ale je, že metabolismus relativně vysokého procenta lidí vykazuje vůči těmto produktům různé formy nesnášenlivostí, v extrému i alergií. Jsou tak nuceni hledat alternativy, kde jednu z nich si dnes představíme. Volba padla na „rozmazlovací“ sladkou variantu jogurtu, jehož urozený původ pochází z rostlinné říše. Příprava je jednoduchá, chuť lahodná a sladká současně, nutriční profil silně atraktivní. No kdo by odolal?

Vlastnosti receptu

1. Pokud bychom chtěli charakterizovat dnešní pokrm z nutričního hlediska, budeme muset použít výraz „harmonicky vyvážený“. Vysvětleno polopaticky – dostatek sacharidů komplexního původu, výrazné zastoupení bílkovin, relativně nízký podíl tuků s převahou nenasycených forem a především nadprůměrné zastoupení vlákniny, což u živočišných jogurtů v žádném případě není na denním pořádku. V oblasti mikroživin se budeme chlubit zajímavým obsahem draslíku, převahou hořčíku nad vápníkem a silnou antioxidační náloží.

2. Každý, kdo bude mít tendenci tuto variantu jogurtu srovnávat s jeho živočišným protějškem, zjistí, že je to především obsah mikroživin a přítomnost vlákniny, která posouvá ovesný jogurt do oblastí, kam kravské jogurty ani nedohlédnou.

3. Další nespornou výhodou je fakt, že proces fermentace výrazně usnadní stravitelnost celého pokrmu a poskytne střevnímu traktu široké spektrum probiotických kultur, které svým spektrem těžce válcují běžně používané monokultury komerčně produkovaných kravských jogurtů.

4. Zcela určitě potěší i fakt, že hodnota glykemického indexu jogurt je suverénně nízká, nijak závažně tak nezatíží chování krevního cukru i samotného inzulínu.

5. Nejen z důvodu proběhlé fermentace se bude jogurt termicky chovat osvěžujícím způsobem. Jednoznačně vhodný tak bude pro teplejší dny.

6. Absence lepku a laktózy by měla vykouzlit úsměv na tváři nemalému počtu mlsných strávníků.

7. Obsah energie v jogurtu včetně poměru makroživin a hodnot glykémie nám říkají, že dnešní dezert bude vhodný i pro redukční vysokosacharidové diety, případně jedince postižené inzulínovou rezistencí či přímo diabetem.

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

5 minut (bez fermentace)

Přibližná cena

7 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.