Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Ovesné kuličky

Ovesné kuličky

Vánoční cukroví je vždy jednou ročně centrem pozornosti. Většina populace „hraje“ na chuť, čemuž se ani není co divit. Ostatně – kdo z nás si bude chtít „osladit“ život konzumací něčeho, co mu nechutná…

Ve Škole zdravého vaření ale uvažujeme jinak. Vedle chuti, o které víme, že je nekompromisně nezanedbatelným faktorem, ještě po každém receptu požadujeme, aby byl v pořádku nejen nutričně, ale pokud možno byly v rovnováze i další vlastnosti.

Pravdou je, že u sladkostí je toto velkou výzvou, tak se nezdržujme zbytečným tlacháním a pusťme se s radostí do práce.

Vlastnosti receptu

1. Vysokosacharidově laděné kuličky je možné označit jako nutričně vyvážené. Převažují jednoduché formy, naštěstí velmi chytře následované komplexními. Celkový výsledek se v oblasti glykemických hodnot pohybuje stále na nízké úrovni, byť velmi těsně na rozhraní s tabulkově středními hodnotami.

2. Zastoupení vlákniny vůbec není špatné, z této hodnoty mám nemalou radost. Navíc máme navýšený podíl rozpustných forem, za což poděkují především naše střeva.

3. Obsah bílkovin není žádný propadák. Jsou rostlinného původu a velmi dobře stravitelné.

4. Množství tuků je na stejné úrovni jako u bílkovin. Tento poměr je v oblasti potenciální rovnováhy stále v krásné normě. Většina z nich jsou nenasycené, takže i tady je vše v pořádku.

5. Obsah energie je relativně v pořádku. Pojem „relativně“ znamená, že bude záležet na tom, jak moc udržíme bestii jménem žaludek pod kontrolou.

6. Stravitelnost receptu je na velmi dobré úrovni.

7. Termicky jsou kuličky mírně ohřívající. Pokud budete chtít tuto charakteristiku ještě zesílit, není problém lehce navýšit množství ohřívající skořice.

8. Acidobazicky nás ovlivní konzumace kuliček mírně kyselinotvorně.

9. Velkou výhodou našeho receptu je absence laktózy a dokonce i lepku. Nemalé množství populace tak bude mít velkou radost.

10. V podstatě nám nic nebrání nabídnout kuličky i malým dětem, optimálně od 12 měsíců.

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

25 minut (bez namáčení)

Přibližná cena

1,40 Kč / jedna kulička

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.