Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Omega-3 müsli

Omega-3 müsli

Jíst zdravě chce dnes prakticky každý. Jsou si toho dobře vědomi i výrobci potravin, kteří umí velmi chytře (a efektivně současně) útočit na naše emoce a podbízet se hotovými produkty, které se pyšní spektrem na první pohled zajímavých charakteristik.

A protože světem hýbou peníze, ne lidské zdraví, jedna ze skupin potravin, které rádi při nákupu podléháme, jsou müsli směsi.

Naším dnešním úkolem je připravit si za nízký peníz vysoce zdravou variantu, která bude současně i rychle a snadno zvládnutelná pro každého nadšence-amatéra.

Vlastnosti receptu

1. Nutričně můžeme dnešní snídani zhodnotit slovem „bombastická“. Jediný pohled do tabulky nám řekne prakticky vše. Tradičně začneme bílkovinami, kterých je zastoupeno ukázkové množství. Rostlinného původu, tedy velmi dobře stravitelné.

2. Snídani jsme označili kouzelným slovíčkem „omega-3“. Obsah tuků je zastoupen v rovnovážném poměru, silně ale do popředí vystupují omega-3 kyseliny. Jejich orientační množství v celé porci se může pohybovat kolem 3 gramů, což je velmi silný nadprůměr.

3. Sacharidy jasně dominují celému receptu, jejich glykemický index (stejně jako celého pokrmu) je také velmi nízký.

4. Pochvalme zastoupení vlákniny, které jenom ve snídani máme na úrovni poloviny celodenního doporučeného množství pro zprůměrovaného jedince této společnosti.

5. Nutné také podotknout, že z důvodu chytré volby surovin se nám podařilo ze snídaně vyrobit čistokrevný raw recept. Vitariánsky smýšlející zástupci si dnes tedy přijdou na své.

6. Termicky máme na talíři neutrální snídani. Pokud bychom volili veškeré ovoce čerstvé, posunuli bychom se do osvěžujících sfér, jejich sušená varianta má mírně odlišnou charakteristiku.

7. Energeticky se recept pohybuje také kolem neutrálu s mírnou orientací k jinovým tendencím. Odpovídá to i úrovni stravitelnosti, pro nás v tomto směru výhodná úroveň.

8. Protože je celá snídaně raw, obsahuje širokou paletu antioxidantů i enzymů, které budou řídit acidobazickou rovnováhu vyváženým směrem. Jakékoli okyselující tendence se nám tedy podaří už od rána držet na uzdě.

9. Asi bych se rozmýšlel dát tuto variantu snídaně dětem do dvou až tří let z důvodu vysokého zastoupení (nejen nerozpustné) vlákniny. Jinak se výsledek musí líbit diabetikům, sportovcům, laktózově intolerantním. Smůlu budou mít celiaci, protože ječné vločky jsou zdrojem lepku.

10. Obsah sušeného ovoce a celkové zastoupení energie mohou svádět k domnění, že jedinci v redukčním programu by se měli našemu receptu vyhýbat. S tímto osobně nesouhlasím, protože se jedná o snídani, kde vyšší zastoupení energie vůbec není na škodu. V případě snahy dát si müsli na večeři bychom uvažovali odlišně.

11. Nemůžeme se rozloučit bez upozornění na už opakovaně zmiňovaný vysoký obsah omega-3 tuků. Výhody budou čerpat prakticky všichni s výjimkou nešťastníků, kteří jsou nuceni užívat antikoagulancia (léky „ředící“ krev) – ti by si měli dát na zvýšený přísun těchto forem tuků pozor.

Kategorie

Snídaně

Doba přípravy

2 minuty

Přibližná cena

30 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.