Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Odkyselující svačina

Odkyselující svačina

Problém překyselení ve smyslu poruchy acidobazické rovnováhy se v posledních letech cituje stále častěji. Existuje spousta možností a postupů, jak držet acidobazitu vnitřního prostředí pod kontrolou, jejich výčet je ale příliš široký a přesahuje rámec našich možností.

Co by ale nemělo přesahovat potenciál naší představivosti a následného praktického použití, je výroba dnešní speciality. Je sice tak trochu netypická pro naše zeměpisné šířky, přesto ale stoprocentně funkční. Její občasné zařazení do jídelníčku umí neskutečně zajímavým a především účinným způsobem zvrátit okyselující tendence vnitřního prostředí našeho organismu, které jsou vyvolány a udržovány nevhodně nastaveným stravováním v kombinaci s emočním přepětím.

Jak funguje?

Zástupci psychosomatiky budou tvrdit, že strava není jediným rozhodujícím faktorem ovlivňujícím naše zdraví a že je potřeba pracovat i na emoční stránce člověka. My proti tomu samozřejmě protestovat nebudeme, přesto se dnešní recept pyšní charakteristikami, které spravedlivě považujme za bezkonkurenční.

Vlastnosti receptu

1. Na tomto místě máme ve zvyku vždy začínat rekapitulací nutričních hodnot. Dnes si ale přiznejme, že nás až tak moc nezajímají. Respektive přehlédneme pouze makroživiny - recept je dominantně ovládán parametry rýže, švestka s listovým salátem nás nikam extrémně neposunou. V centru pozornosti stojí především vliv pokrmu na acidobazické chování našeho organismu, za které odpovídají minerální látky (především dostatek železa, manganu, draslíku a vápníku).

2. Jak už zaznělo, švestky umeboši jsou jasným fenoménem v oblasti schopnosti ovlivňovat pH vnitřního prostředí. Toto je způsobeno zastoupenými (výše zmíněnými) minerály a obsahem kyseliny citrónové (která podporuje vstřebávání těchto bazických minerálů v tenkém střevě a současně rozkládá v organismu silně okyselující kyselinu mléčnou).

3. Termicky je recept prakticky neutrální. I toto zčásti souvisí s jeho následnou schopností zasáhnout do acidobazické rovnováhy.

4. Energetická tendence je v tomto případě velmi zajímavá, podívejme se proto na celý proces blíže: Čerstvé (= syrové) plody jsou extrémně kyselé (= jin). Pro výrobu se navíc používají nezralé (tedy také jin). Mluvíme o ovoci, které je dominantně jin. Při procesu výroby se plody vystavují slunečnímu záření, které je jang. Švestky (ve skutečnosti meruňky :-) se naloží do silně jangové soli, v sudech leží pod tlakem, který je také jangový. Poslední faktor, který vstupuje do hry, je proces dlouhého zrání (čas se také projevuje jangovou tendencí).

V rámci tohoto výrobního procesu dochází ke vzniku velmi silné kombinace těchto extrémně jin a jang tendencí. Konzumací takové potraviny z pohledu energií dochází k silnému ovlivňování energetických tendencí ve smyslu jejich harmonizace.

Protože hodnotíme celý recept, ne jenom jednu švestičku, je nutné započítat rýži, která směřuje k harmonickému středu. Listy salátu jsou sice typicky jinové, jejich objemové zastoupení ale nezpůsobí žádný úlet tímto směrem.

5. Předpokládejme, že nás bude nejvíce zajímat možnost konzumace v souvislosti s různými praktickými situacemi. Obecně platí, že v tomto případě méně znamená více. Pokud chceme řešit tzv. překyselení organismu v souvislosti s jakoukoli chorobou, za kterou je odpovědná dysbalance pH, nemá žádný smysl chtít situace vyřešit rychle. Už jenom proto, že na jejím vzniku se podílelo vždy více faktorů, mezi kterými najdeme bez výjimky čas. Trpělivost je proto na místě, dnešní dobrotu bych zařadil u dospělých jedinců jednou denně v pravidelné dlouhodobé konzumaci.

6. Malé děti by se celým švestkám měli vyhýbat, pro odkyselující či harmonizující účely postačí kapka ume octa (= nálevu z plodů).

7. Sportovní nadšenci by určitě neměli tento recept přehlížet. Čím více pohybové aktivity, při které z důvodu silného okysličování vznikají stavy okyselení daného přemírou volných radikálů, laktátu ve svalech a mnoha dalších látek, tím větší pozornost naším směrem by měla být vedena.

8. Umeboši jsou sice produktem pocházejícím z dalekých končin a s naší geografií nemají prakticky nic společného, my se tím ale nenecháme znervóznit. Použijeme je pouze občas, navíc ve velmi malém množství. Na celý recept je plně dostačující jedna švestička, kterou je vhodné konzumovat společně s ostatními ingrediencemi v receptu. Není tedy potřeba ji sníst celou naráz, ale z chuťových důvodů ji přikusujme k rýži a salátu a vychutnávejme ve všech aspektech.

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

20 minut

Přibližná cena

15 Kč /celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.