Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Obilné mléko

Obilné mléko

V regálech obchodů máme stále častěji možnost vybírat z dlouhodobě se rozšiřující nabídky rostlinných mlék. To, o čem jsme si v devadesátých létech minulého století nechávali pouze zdát, je dnes realitou denních nákupů – mléko mandlové, rýžové, sójové, pohankové. Různí výrobci, odlišná kvalita, bio i nebio, vždy trochu jiné vlastnosti u jednotlivých zástupců.

Co ale komerce stále ještě nenabízí, je rostlinné mléko, které si troufnu nazvat obilným. Svým složením, které si hned přiblížíme, nabízí naprosto odlišné vlastnosti a z toho plynoucí výhody pro naše zdraví i chování celého organismu.

Co je potřeba

Jeho základem jsou celá zrna rýže (neřešme tak ani druh, jako podmínku, kdy musí být vždy v provedení natural). Dále celá zrna obilí, nejlépe pšenice špaldy nebo žita, z několika důvodů nesmíme zapomenout na luštěniny (čočku nebo cizrnu). Pomyslnou třešničkou na dortu budou tvořit sezamová semínka.

Vlastnosti receptu

1. Nutriční hodnoty jsou tady velmi krásné. Stručně shrnuto - dostatek úplně všeho důležitého, navíc v enormně vysokých hodnotách.

2. Jako hlavní argument pro výrobu a použití tohoto rostlinného mléka považuji jeho neutrální termický účinek. Právě pozice této neutrality skvěle umožňuje v případě potřeby manipulovat pomocí vhodně zvoleného koření na pravou nebo levou (ne politickou, ale termickou) stranu.

3. Všechny zastoupené suroviny jsou v globálním průměru hypoalergenní, toto mléko bych se nebál dát i dětem od 6-7 měsíce, vždy samozřejmě důkladně propasírované a filtrované přes síto či látku.

4. Zajímavý je i poměr jednotlivých živin: Kombinace zdrojů bílkovin se blíží plnohodnotnému charakteru s nízkou dusíkovou bilancí, takže nezatěžujeme zbytečně játra ani ledviny, navíc úroveň jejich stravitelnosti se blíží ideálu.

Sacharidy jsou komplexní s enormně nízkým glykemickým indexem pohybujícím se mezi 20 až 30 jednotkami.

Obsah vlákniny je bezkonkurenční, množství tuků na hranici ideálu. Mnohem důležitější než celkové množství je poměr jednotlivých mastných kyselin – minimum nasycených a dokonalý poměr nenasycených především z kategorie omega-3 a omega-6, který je zhruba 1:2. V dnešní době, kdy běžná strava v našich končinách vykazuje poměry 1:50, se není o čem bavit.

5. Z energetického hlediska je toto mléko dokonalým reprezentantem blížící se zlatému středu. Převedeno do praxe – vždy, když je potřeba naladit se do stavu harmonického bytí, v oblasti stravy je nejlepším kamarádem a pomocníkem právě toto obilné mléko.

Kategorie

Nápoje

Doba přípravy

Dle způsobu vaření (bez přípravného namáčení) 30-120 minut

Přibližná cena

12 Kč / 100 ml

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.