Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Natto s rýží

Natto s rýží

Fermentovaný sójový sýr neboli natto je pro našince stále silně exotickou potravinou. Obávám se, že asi i zůstane, protože trpí silně nešťastnou dvojkombinací klíčových vlastností: Vizuálně vůbec nevypadá vábně a jeho chuť i vůně určitě není možné označit za lahodné.

I přesto, že dnešní recept není a nikdy ani nebude považován za klasiku našich středozemních podmínek, pyšní se nespornými výhodami, které bychom neměli přehlížet.

Vlastnosti receptu

1. Energeticky máme na talíři hlavní chod, který se pohybuje na nižší hranici normy. Tím se ale trápit nemusíme, protože by neměl pro nikoho být problém porci v případě potřeby zvětšit.

2. Nutričně vůbec nejsme „marní“ – převažují sacharidy se střední hodnotou glykemického indexu. Bílkovin je dostatek, tuků naopak minimum. Protože jsme dnes trochu zapomněli na standardní dávku zeleniny – pórek v tomto případě považujme především za dekoraci – je obsah vlákniny mírně nižší.

3. Ve výsledku je dnešní pokrm typicky vysokosacharidový s glykemickým indexem v rozsahu nízkých hodnot.

4. Klíčovým důvodem, proč nás (nejen) dnes natto zajímá, je obsah vitamínu K. V podstatě můžeme tvrdit, že natto je prakticky nejbohatším zdrojem této látky na světě. Pokud trpíte špatnou srážlivostí krve, může být dnešní dobrota doslova záchranou.

5. Platí to samozřejmě i v opačném směru – pokud nás genetika obdařila vyšším stupněm srážlivosti krve, buďme na konzumaci natta opatrní, nemuselo by se zdravotně vyplatit.

6. Z dalších mikroživin zdůrazněme ještě přítomnost imunostimulačních látek pocházejících z česneku.

7. Energeticky je pokrm mírně na straně jin.

8. Termicky je výsledek mírně ohřívající, odpovědnost nese přítomnost česneku.

9. Stravitelnost pokrmu je kupodivu velmi dobrá i přesto, že je na talíři luštěnina. Proces fermentace totiž způsobil naštěpení většiny makroživin v sójových bobech a tím usnadnil práci i našemu trávicímu traktu.

10. Jak už zaznělo, dnešní specialitě by se měli vyhýbat především jedinci užívající antikoagulancia (Warfarin, Heparin, Fraxiparine…) či s geneticky podmíněnou vysokou srážlivostí krve.

11. Teoreticky bych byl opatrný na přehnaně častou konzumaci natta u těhotných žen a dětí do 3 let.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

20 minut

Přibližná cena

30 Kč

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.