Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Müsli s jogurtem

Müsli s jogurtem

Posledních patnáct let se šíří západním světem moderní trend v podobě takzvaných snídaňových cereálií. Na první poslech to nezní zase až tak špatně – většina lidí si ráda dopřeje nejen vydatnou, ale i zdravou snídani, a pojem cereálie nese příslib skutečně zdravé pochutiny.

Zběžný pohled na složení takto komerčně vyráběných směsí přinese laikům pohlazení na duši. My, co alespoň trochu víme, jak a z čeho se tyto parádičky vyrábí, bereme nohy na ramena a rychle utíkáme do bezpečí domova, kde si z dostupných ingrediencí namícháme lektvar vlastní. Přesně takový, který vyhovuje nejen představám, ale i chuťovým požadavkům.

Pokud někdo namítne, že na tyto srandičky nemá čas, vždy tahám z rukávu argument: Raději trochu námahy a pár vteřin investovaného času, než permanentně omdlévat z hrůzy, která na mě čeká v komerčně vyráběném balení (v praxi jsem bohužel zjistil, že ne každý má tendenci omdlévat, navíc ne z důvodu hrůz uvedených na etiketě, ale jednoduše proto, že etikety prostě nečtou…sladké nevědomí).

Vlastnosti receptu

1. První, co nás v tabulce nutričních hodnot bouchne do očí, je množství energie. Podařilo se nám připravit snídani, která se energeticky bude líbit sportovcům, manuálně pracujícím a jedincům s vyššími hodnotami bazálního metabolismu.

2. Směs obsahuje mírně vyšší poměr tuků vůči bílkovinám, což se projeví nejen na už zmíněném množství energie.

3. Velkou výhodou receptu je fakt, že se pyšní velmi nízkým glykemickým indexem, který nemálo prodlužuje proces trávení a uvolňování krevního cukru. Spousta sportovců má zažitou tendenci před dopoledním tréninkem pozřít něco podobného s tvrzením, že jim tento postup vyhovuje. Samotná energie až tak velký problém není, možná právě naopak. Překážku vidím v kombinaci celozrnných lisovaných obilovin s jogurtem (byť bílým) – zátěž na trávení v podobě vyššího specificko-dynamického účinku není úplně nejšťastnější. Na stranu druhou se bavíme o menším zlu, než jsou vejce se šunkou a jiná "harakiri" páchaná řadovými sportovci i olympioniky.

4. Nemalá skupinka strávníků si stěžuje, že po ránu nejsou schopni takový pokrm pozřít, protože jim dlouho leží v žaludku. Důvodem je samozřejmě náročnější stravitelnost naší dnešní snídaně.

5. Termicky nás směs táhne více k ochlazujícím účinkům, takže se jí budeme vyhýbat v případech, kdy se jídlem chceme zahřát, a obecně v chladných podzimních a zimních měsících. Řešíme-li vhodnost této formy snídaně u sportovců před tréninkem, tak pouze s dostatečným časovým odstupem a navíc v teplém počasí. I tak bude hrozit potenciální riziko zahlenění, kterému se (nejen) sportovci chtějí vyhýbat.

6. Recept energeticky směřuje k jin, ke středu jej tlačí pouze obilovina.

7. Jogurt sám o sobě mi kazí vyrovnanost nutričního složení včetně například biologické využitelnosti vápníku. V podstatě ale máme k dispozici snídani s bohatým zastoupením minerálů i antioxidantů.

8. Padla zmínka o potenciální nevhodnosti podávat takovou snídani malým dětem. Přiznejme si, že se obtížně hledá jakákoli jasně daná věková hranice, kdy si řekneme, že teď už ano. Otruby v ovesných vločkách a náročnost kombinace poměrového zastoupení vloček a jogurtu by měla rodiče posunout někam ke čtyřem letům věku.

9. Celiaci i laktózově intolerantní mají dnes smůlu, budou muset hledat jiné alternativy.

Kategorie

Snídaně

Doba přípravy

1 minuta

Přibližná cena

20 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.