Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Mungo „žervé“

Mungo „žervé“

Pojem „žervé“ je v myslích konzumentů zafixován jako měkký sýr, který se vyrábí (většinou) z kravského mléka. Existuje nemalé procento populace, kterému právě tento původ vadí, a mají k tomu rozličné důvody: U někoho je to chuť, u jiného kvalita vstupní suroviny, u dalších zase reakce na laktózu nebo kravské bílkoviny.

Existuje ale receptura, díky které se těmto nepříjemnostem vyhneme. Kromě netradičního chuťového zážitku si slíbíme vynikající nutriční profil a jednoduchou a nenáročnou přípravu.

Pojďme si tedy představit další krůček směrem k výzvě nesoucí označení „kuchařský um“.

Vlastnosti receptu

1. Obecně se od žervé sýrů očekává, že jsou poměrně bohatým zdrojem bílkovin. Naše rostlinná varianta může budit zdání, že v tomto směru bude zaostávat. Opak je ale pravdou. V celkovém pohledu je recept nutričně vyvážený, to znamená poměry jednotlivých makroživin jsou prakticky v ideálním zastoupení. Lépe bych si to ani nedokázal představit.

2. Zdrojem bílkovin je především mungo. Aminokyselinové spektrum je poměrně hezké, stravitelnost vynikající.

3. Obsah tuků je ukázkový z pozice snahy o vyváženost pokrmu, mírně převažují nenasycené formy. Tohoto parametru se u živočišné verze žervé nedočkáme.

4. Žervé je vysokosachridové. Tento fakt vychází z charakteristiky čistého „sýru“. Přidáme-li pečivo, což většina strávníků udělá, poměr živin se sice změní, ale pořád se budeme bavit o vysokoscharidové formě receptu.

5. Za zmínku stojí obsah vlákniny, který je nadprůměrný.

6. Hodnota glykemického indexu je velmi nízká a zůstane i s kombinací s pečivem a zeleninou, které se k sýru nekompromisně hodí.

7. Kombinace zvolených surovin dodá velmi zajímavé množství dobře využitelné formy vápníku. Kromě zájemců o prevenci před odvápňováním kostí rád doporučím naše žervé sportovcům – nejlépe jako součást předtréninkového jídla z důvodu stimulace svalového napětí.

8. Termicky je bude sýr chovat mírně ochlazujícím způsobem.

9. Acidobazická tendence bude mířit zásadotvorným směrem.

10. Protože je recept nutričně skvěle vyvážený, bude v kombinaci s kváskovým pečivem velmi dobře stravitelnou variantou.

11. Množství energie není nijak vysoké. Připočteme-li ještě pečivo, dostaneme společně se zeleninou ve všech směrech vydatnou snídani, která se bude zamlouvat i jedincům v redukčních programech.

12. Recept je bezlaktózový, což ocení právě fajnšmekři, kteří si nemohou dopřát živočišnou klasiku.

13. Absence lepku je také výrazným plusem. O tom, jestli žervé přijde do žaludku s bezlepkovým pečivem či nikoli, si každý rozhodne sám.

14. Jedinou významnou jang charakteristikou je použitá sůl. Konzumace sýru s pečivem přidá další jang tendnece, které bych v případě potřeby doplnil ještě o zeleninu tepelně upravenou nebo naopak kvašenou.

Kategorie

Snídaně

Doba přípravy

30 minut (bez namáčení)

Přibližná cena

25 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.