Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Mungo s rajčatovým pyré

Mungo s rajčatovým pyré

Obtížně budeme v dnešní době rozmachu zájmu o zdravý životní styl hledat jedince, který nezná fazole mungo. Tato zelená luštěnina pocházející původně z Indie je součástí výživy člověka východních kultur už minimálně 5 tisíc let, v posledních letech naštěstí masově pronikla i do našich zeměpisných šířek.

Faktem je, že podstatně více výhod poskytuje v naklíčeném stavu než v tepelně zpracované formě. I přesto si dnes vyhrneme rukávy a pustíme se do přípravy typicky indické speciality, kterou ale přizpůsobíme středoevropským podmínkám.

Vlastnosti receptu

1. Indická specialita po česku nás odmění doslova nutriční dokonalostí. Začněme dostatkem sacharidů, které se pyšní nízkým glykemickým indexem, který přenáší na celý recept.

2. Bílkovin je v jedné porci naprostý dostatek. Zkusme počítat – 200 gramů fazolí v suchém stavu nám po uvaření nabyde minimálně na trojnásobek, na talíři se nám tak objeví orientačně třetina z původního množství. V kombinaci s pečivem dostaneme krásných 20 gramů, navíc plnohodnotného charakteru.

3. Množství tuků je ukázkové, především pro dietně smýšlející jedince.

4. O celkovém zastoupení vlákniny můžeme pět ódy. Luštěniny jsou navíc typické dostatkem rozpustných frakcí, které například změkčují stolici a upravují peristaltiku střev.

5. Fazole mungo patří mezi výjimky v oblasti luštěnin, které prakticky nenadýmají. Ve vařeném stavu je tato vlastnost podstatně výraznější než u klíčených variant.

6. Termicky jsme se dostali do ohřívajících sfér. Protože je stále ještě zima, vítejme tuto vlastnost s otevřenou náručí.

7. Energeticky pokrm osciluje kolem neutrálu, mj. i díky použitému pečivu.

8. Acidobazická rovnováha se bude pohybovat kolem neutrálních hodnot. Přispívá k tomu syrová zelenina a použité koření s antioxidačními účinky.

9. Velkou výhodu dnešní speciality spatřuji v absenci živočišných bílkovin a laktózy.

10. Pokud zrovna nedržíme nějakou extrémnější formu diety, nebál bych se dát si porci i na večeři. Nebudu se tak trápit objemem energie a zastoupením sacharidů, byť mají extrémně nízký glykemický index.

11. Když budeme chtít dát fazole i malým dětem, tak bude vhodné ubrat na dávce koření. Od jednoho roku věku se tak nemusíme obávat žádných nežádoucích projevů trávicího traktu.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

35 minut (bez namáčení)

Přibližná cena

18 Kč / 1 porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.