Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Mungo polévka

Mungo polévka

Fazole mungo umí být vděčným pomocníkem ve zdravé kuchyni. V řadě luštěnin, kam kategoricky patří, jsou zapsány jako velmi dobře stravitelné se snadnou úpravou. Dnes si připravíme polévku, která předčí očekávání mnoha strávníků svojí nutriční výbavou, chutí i snadnou výrobou.

Vlastnosti receptu

1. Pomineme-li hodnocení dnešní polévky z chuťového hlediska, což je otázka ryze individuální, zcela určitě nemůžeme být zklamáni z její nutriční výbavy. Jedním slovem bych si ji dovolil charakterizovat jako vyváženou. Poměr jednotlivých živin v jedné porci obohacený o kváskové pečivo nám skutečně dává obrázek harmonické dokonalosti.

2. Obsah bílkovin je víc než ukázkový, kombinace luštěni a obilovin nahrává na smeč jejich plnohodnotnosti.

3. Zastoupení sacharidů dominuje celé porci receptu, jsou dobře stravitelné a především s nízkým glykemickým indexem.

4. Mungo i žito jsou obecně známé minimálním zastoupením tuků, takže tato uvedená kombinace nahrává označení „dietní pokrm“, alespoň z pohledu přítomnosti vysokoenergetických tuků.

5. Nadprůměrně vysoký je i obsah vlákniny, který přispívá ke snížení GI celého pokrmu a podporuje tak peristaltiku střevního traktu.

6. Termicky je polévka mírně ohřívající, na „vině“ je především nemalé množství použitého česneku.

7. Energeticky se pokrm pohybuje v oblasti vyvážených poměrů jin a jang tendencí. I za toto bychom měli být vděčni, podobných příležitostí se v každodenním jídelníčku průměrné populace nenajde až tak mnoho.

8. Tepelná příprava pokrmu, vysoký poměr bílkovin a zastoupení česneku směřují acidobazicitu do mírně kyselinotvorných hodnot. Určitě se bude vyplácet jako druhý chod po polévce zařadit cokoli s opačnou charakteristikou, tedy tendencí k zásadotvorným parametrům.

9. Z důvodu vyššího množství použitého česneku by měli být opatrní s konzumací polévky především žlučníkáři.

10. Úroveň stravitelnosti polévky je velmi dobrá – vnímáno s ohledem na fakt, že na talíři máme luštěninu (která jako jedna z mála prakticky nenadýmá, tzn. obsah antinutričních látek je tady velmi nízký).

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

20 minut (bez namáčení)

Přibližná cena

8 Kč / 1 porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.