Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Mungo kaše

Mungo kaše

Luštěniny skrývají pro lidstvo zatím nedoceněný potenciál. Mají bohužel tu smůlu, že jsou většinou západního světa vnímány jako podřadná potravina. Jedním z hlavních důvodů je především jejich náročnější stravitelnost daná obsahem antinutričních látek a vysokým podílem nerozpustné vlákniny. Nejhůře jsou na tom klasické fazole, naopak s mnohem lepší úrovní stravitelnosti se setkáme například u hrachu nebo fazolí mungo.

I přesto, že mungo nepatří mezi naši typickou plodinu, není potřeba být defenzívní a s klidným svědomím můžeme pustit uzdu fantazii, které se údajně meze nekladou. Dnešní recept vyjde vstříc především milovníkům kaší.

Vlastnosti receptu

1. Mungo je nutriční fenomén. Někdo by řekl „hvězda“. Dominují mu komplexní sacharidy s nízkým glykemickým indexem, je favoritem v oblasti zastoupení vlákniny i bílkovin. V celkovém součtu bych si troufnul tvrdit, že prakticky bezkonkurenční. Navíc obsah tuků je minimální, je tedy možné s úspěchem tuto luštěninu považovat za dietní.

2. Aby celá nálož bílkovin v porci byla dobře stravitelná a neznamenala pro trávicí trakt zbytečnou zátěž v žádném směru, je potřeba dodržovat při jejich přípravě některá důležitá pravidla: Prvním z nich je delší doba namáčení, při které zrna změknou a nerozpustná vláknina tak bude (při její následující tepelné úpravě) lépe trávicím traktem respektována.

3. Dalším pravidlem je pomalé vaření, při kterém (především zpočátku) je potřeba sbírat pěnu obsahující antinutriční látky. Obecně platí, že je vhodné fazole důkladně rozvařit.

4. Třetím pravidlo nám říká, že některé druhy koření stimulují funkci trávení podporou zažívacích enzymů a zvýšeným prokrvením sliznice. Toto je důvod, proč jsme použili kari a majoránku.

5. Určitě se vyplatí vědět, že koncentrovaný obsah bílkovin je rozumné „naředit“ přidáním surovin jako jsou například brambory, jejichž škrob navíc poslouží jako plnidlo i pojivo v kaši a navýší její objem.

6. Pokud padne otázka, proč zrovna lahůdkové droždí, bude odpověď prozaická – jsou nejbohatším zdrojem dobře využitelných forem vitamínů B komplexu, které hrají zásadní roli při tvorbě energie z přijatých živin.

7. I přesto, že ne každý prahne po redukci hmotnosti, bych zbytečně do kaše žádný olej už nepřidával. Zvýšil by sice chuť pokrmu, ale připadne mi zbytečné navyšovat jeho energetický obsah.

8. Termicky bude pokrm mírně ohřívající, energeticky velmi mírně směrem k jin straně.

9. Konzumací dnešního receptu udržíme acidobazické pochody v těle kolem neutrálních hodnot – to ale pouze za předpokladu, že budeme důkladně kousat a velikost porce nás povede směrem ke střídmosti.

10. Mungo kaše je skvělým jídlem pro sportovce v potréninkové době regenerace, případně pro jedince s proteinovou malnutricí nebo snaživce o redukci nadváhy.

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

50 minut bez namáčení

Přibližná cena

20 Kč / 1 porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.