Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Mrkvový salát s kokosem

Mrkvový salát s kokosem

Ve zdravé kuchyni v žádném případě neplatí pravidlo, že by recepty musely být náročné finančně i z hlediska jejich přípravy. Kategorie salátů samozřejmě není žádnou výjimkou.

Dnešní akce proběhne v duchu přípravy mírně netradiční a některými výživovými specialisty zapovězenou kombinací zeleniny a ovoce, u které se budeme snažit přesvědčit sebe i okolí, že zase až tak tragická není. Možná právě naopak – ani v nejmenším nepochybuji o tom, že si v našem jídelníčku nenajde svoje místo.

Vlastnosti receptu

1. Ovocno-zeleninové saláty se většinou nepyšní žádnými zázračnými nutričními vlastnostmi. Alespoň ne takovými, kde bychom byli nadšeni z celkového množství všech klíčových živin. Tím, že toto víme (a navíc jsme salát neobohatili žádným doplňkem pro zpestření jeho nutričního profilu, jako je například proteinový koncentrát), nebudeme ani zbytečně tyto faktory kritizovat.

2. Kromě faktu, že salát je typicky vysokosacharidový, je potřeba zdůraznit ještě jeden další – poměry zastoupených makroživin jsou přímo ukázkové.

3. Do popředí vystupuje pouze vláknina, která je s ohledem na celkový objem stravy a zastoupení ostatních makrosložek v mírném nadprůměru. Poměry rozpustných a nerozpustných frakcí jsou naprosto v pořádku.

4. Množství energie odpovídá ryze dietnímu pokrmu.

5. Hodnota glykemického indexu se bude pohybovat hluboce pod 50 jednotkami, je tedy velmi nízká.

6. Termicky se salát zachová charakteristicky osvěžujícím způsobem.

7. Acidobazická tendence půjde mírně kyselinotvorným směrem. Představa, že do salátu nastrouhám trochu neloupaných mandlí, je skvělá v tom, že tímto počinem posunu acidobazicitu do zásadotvorných parametrů.

8. Stravitelnost salátu ohodnoťme jako vynikající.

9. Mluvit o energetických tendencích na tabulkové škále je v dnešním případě zbytečné, fakticky jsme výrazně na straně jin. K opačným hodnotám jsme schopni se dostat pouze přidáním masa, kde předpokládám, že toto zvěrstvo v oblasti komplikace trávení a kombinace nevhodných složek racionálně uvažující člověk prostě dělat nebude.

10. Když bych se měl hluboce zamyslet a rozhodnout se, kdy si dnešní specialitu naservíruji, bude to s největší pravděpodobností předkrm k hlavnímu chodu.

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

5 minut

Přibližná cena

10 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.